Salland Deze Week: Als windmolenwetenschap er niet toe doet dan is alles waar, maar ook on-waar!

De discussie over locaties voor windturbines laait weer op. Opvallend daarbij is hoe er met onderzoek en wetenschap omgegaan wordt. Als je dat aan de kant zet, kun je tegenargumenten ook negeren. Toch? Dan komt het er op aan naar wie de politiek zijn oren laat hangen. Daarom schreef een team van tekstschrijvers een brief die de wethouder ook zo maar had kunnen schrijven.

Interessant? Deel het artikel

wdod

De wethouder zou ook kunnen zeggen: Gelul dat je ziek wordt van windmolens. Mensen die ziek worden van windmolens kletsen uit hun nek. Mensen langs het spoor horen na enige tijd de trein ook niet meer. En zoals het klokje thuis tikt, neem je dat tikken helemaal niet meer waar.

Deze tekst is een gedachtenexperiment, gebaseerd op wat er gebeurt als je de wetenschap niet meer vertrouwt. Zonder wetenschappelijke basis kun je lukraak alles roepen, heb je altijd gelijk. Maar andersom geldt dan ook: als jij maar lukraak wat roept, hoeven anderen jóu ook niet te geloven. Dan heb je altijd ongelijk!

Salland Deze Week is een serie over zaken die beroering brengen in dit mooie stukje Nederland. Door de redactie wordt een onderwerp voorgesteld en vervolgens voegen een aantal redacteuren hun visie toe.

Fictieve brief

Dus dit zou een brief kunnen zijn zoals de wethouder in de raadszaal had kunnen reageren toen omwonenden dreigden met de rechter als er een windturbine op landgoed Schoonheten komt. “Doe dat maar lekker. Hij maakt gehakt van jullie argumenten.” Maar ja, er zijn over vier jaar weer verkiezingen, die had je de vorige keer gewonnen met een belofte geen windmolens toe te staan. Dus dan zeg je buitenkamers wat anders dan binnenskamers.

Dit had de wethouder ook kunnen zeggen:
Het RIVM, werkt met wetenschappelijk goedgekeurde maatstaven. De onderzoekstechnieken die ze gebruiken zijn internationaal erkend. Het RIVM is neutraal. Ze hebben geen voorkeur voor het een of ander, anders dan voorkeuren die blijken uit onderzoek.

Als je dat niet waardeert, zoals bijvoorbeeld BBB, dus ook onze nieuwe zetelrovers van Lokaal Belang, en PVV graag doen als het ze goed uitkomt, dan krijg je een waardenloze basis, waarbij waardenloos taaltechnisch als waardeloos geschreven moet worden. Dan dreig je met de vuist op tafel te slaan, maar word je in Brussel ontvangen door de slippendragers van de hoge bazen. Ze nemen je dan al snel niet meer serieus.

Dan zegt Caroline: “Iedereen begrijpt toch dat je vooral goede contacten moet onderhouden?” Ja Caroline, en ja Jan Schokker, wíj begrepen dat altijd al. Maar jullie zijn toch van de vuist op tafel en de trekker op het erf van de minister?

Dus tegenstanders van windmolens, zonder onderzoek als basis, zonder dat wetenschappelijke fundament, kun je in de discussie alles roepen wat je maar goed uitkomt. Liegen over nareizigers, asielzoekers een crisis noemen, iedereen een kans geven mee te kunnen doen, nieuwe bestuurscultuur… En ja, zeggen dat je ziek wordt van het geluid van windmolens en dat er heel veel vogels zich doodvliegen tegen die windmolens.

Gelul, kunnen we dan ook zonder enige waarde daar tegenin brengen. Gelul van een dronken aardbei. En dat van ‘zonder enige waarde’ in de vorige zin, nemen we nog terug ook. Want RIVM deed er wél onderzoek naar. Als het RIVM zegt dat je van het lawaai van de windmolens niet ziek wordt, maar misschien wel van de angst die je hebt om ziek te worden van het lawaai van de windmolens, dan nemen we dat als wetenschappelijk gegeven aan.

Je wilt die windmolens gewoon niet in je achtertuin en dan ga je er een paar kul-argumenten tegenaan plakken. Er zijn wel onderzoeken die aantonen dat mensen ziek worden van de angst dat ze ziek worden van windmolens. Nou, dat los je op door je te herpakken en niet zo bang te zijn!

We moeten nu eenmaal die energietransitie maken. Je kunt wel klagen over een windmolen in een natuurgebied (zou je dat ook doen bij een uitkijktoren?), maar als we niks doen heb je straks geen natuurgebied meer over. Lekker is dat.

Duzzz: je gelooft het RIVM en bent niet meer bang voor een windmolen, of we stellen dat jouw argumenten tegen een windmolen dom gelul zijn.

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

1 gedachte over “Salland Deze Week: Als windmolenwetenschap er niet toe doet dan is alles waar, maar ook on-waar!”

  1. Avatar

    Goh, dat zou ik geschreven kunnen hebben.
    Is al een heel oud gezegde: de mens lijdt het meest aan het lijden dat hij vreest. Zal toch wel een kern van waarheid inzitten…
    Uit de praktijk; wij woonden aan de Almelose weg in Raalte, vlak bij de spoorwegovergang. De treinen waren van het luidruchtige type, Blauwe Engel of zoiets. We hoorden de tein alleen maar wanneer er een andere dienstregeling inging, een paar dagen, meer niet

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.