Salland deze week: Boerenzakdoeken, gele hesjes, een vlag op de kop, wappies… we zijn het gewoon zat!

Boerenzakdoeken, gele hesjes, een vlag op de kop, wappies... zien we dan niet dat dat allemaal hetzelfde is? We pikken het niet meer hoe politiek, bestuur en stinkend rijke ondernemingen de samenleving als voetveeg behandelen. Maar we weten nog niet helemaal goed hoe we dat succesvol kenbaar moeten maken.

Interessant? Deel het artikel

Uitstoot klimaat

In Salland deze Week plaatsen we iedere zondagmorgen een stelling. Die bedenken we het liefst samen met Salland. Dus als jij ook een stelling wil lanceren, mail het ons naar HierinSalland. Reageren? Graag.

Midden in een Deventer stadswijk zagen we boerenzakdoeken aan de spiegel van een auto. We moesten even stoppen wegens werkzaamheden want de stoep moest er opnieuw in. Een stratenmaker sleep net een tegel op maat. Een vrouw filmde dat, vermoedelijk eigenaar van de auto, want om haar pols ook een rode zakdoek. Dat filmpje was om bewijs te hebben als ze met die slijpsteen haar auto beschadigden.

Na al die jaren Mark Rutte is het neoliberale denken in wantrouwen dus ook tot de individuele vrouw in de straat doorgedrongen. De verzorgingsstaat is afgebroken en de koning had nog zo de participatiemaatschappij beloofd. Dat eerste is wel gelukt, maar van dat tweede is geen donder terecht gekomen. Wat zou je ook samenwerken als de overheid zelf de grootste bedonderaar is, het leugenbeest zonder concurrentie dat je radeloos maakt door haar arrogante optreden. Als het je lukt kinderen te ontvoeren in het Toeslagenschandaal, als je Groningers voor schut zet door ze lekker in hun sop te laten gaarkoken, als het je geen flikker kan schelen dat asielzoekers die de klusterbommen hebben overleefd met een Post Traumatisch Stress Syndroom hier in het veilige Nederland expres buiten in de regen moeten slapen, als je de meest agressieve deurwaarder van Nederland bent, als je de verkiezingsuitslag van je gemeente negeert door de grootste partij opzij te schuiven, als participatie een grote schijnvertoning is omdat de raad toch niet naar de burger luistert, anders dan populair proberen te zijn op weg naar de volgende verkiezingen… als je de belastingen, de post, de dokter, de bank en de verzekeraar niet eens meer aan de telefoon kunt krijgen, anders dan via een ingewikkeld keuzemenu, dan moet je niet raar staan kijken als er geen vertrouwen meer in de samenleving zit, dat ‘samen de schouders er onder’ omslaat in ‘samen tegen het beleid en tegen van alles en nog wat meer’.

Links had haar ideologie niet mogen verkwanselen

De linkse politiek heeft het voor zichzelf verknald toen ze haar ‘ideologische veren afschudde’ (Wim Kok) en niet meer voor gelijkheid, vrijheid en rechtvaardigheid ging, maar in plaats daarvan een taart van de economische verdeling meer probeerde te pakken. De afbraak van het vangnet voor de zwakkeren in de samenleving is daar begonnen. Extreem rechts begreep dat als eerste en speelt nu dat vangnet, alleen maar voor eigen volk. De tien rijkste Nederlanders hebben inmiddels net zo veel geld als de armste helft. En belastingparadijs Nederland probeert het vooral grote ondernemingen naar de zin te maken.

Rabo ontregelt de lokale samenleving

Inmiddels heeft de RABO-bank gezegd dat de ze met de kennis van nu het vroeger anders hadden moeten doen met investeren in schaalvergroting van boeren. Een grote leugen óf heel domme bestuurders, want toen hadden ze die kennis ook heus wel. Maar door net te doen dat ze de lokale samenleving zo belangrijk vinden, konden ze tegen alle bezwaren in lekker hun gang gaan, met feitelijk precies die lokale samenleving naar de afgrond brengen.

Winst Shell schandalig hoog

Had Shell niet 18 miljard winst geboekt in de eerste drie maanden van dit jaar? Het bedrijf dat de aarde naar de kloten helpt zei dat ze begrijpen dat dat een beetje vreemd is. Maar ja… 18 Miljard in drie maanden. Zet dat eens af tegen de 25 miljard die de overheid vrij maakt voor de boerentransitie? De smeerpijpen van Shell liggen niet onder de grond, maar zitten achter de bestuurstafel.

Als burger sta je daarbij en kijk je er naar. En je denkt er aan als je in de supermarkt steeds minder kunt kopen voor een euro en dan overgaat tot baggervoedsel dat geen drol kost, waardoor je eerder ziek wordt en korter leeft.

Die journalisten toch

Helaas pakt de journalistiek haar rol hier niet. Op RTV Oost komen de dagkoersen voorbij van mensen die op een viaduct naar de boerenprotesten kijken en mogen boeren uithuilen over het onrecht dat ze is aangedaan. LTO is richtinggevend, dat BBB een marketingstrategie is van het Deventer ReMarkAble en dat er verdacht veel overeenkomsten met de rooklobby is, ten behoeve van de groot geldverdieners over de ruggen van de boeren, daar moet je in de Stentor met een vergrootglas naar zoeken. En het Weekblad voor Salland is helemaal gevaarlijk. Dat gaat alleen maar over geld verdienen, terwijl ze doen alsof ze journalistje spelen.

Goede journalistiek zou én de samenleving én de politiek met haar bestuurders de ogen moeten openen. Maar het is veel makkelijker kant te kiezen voor de sterkte (en grootste adverteerder) dan eens goed te luisteren naar tegenstanders van beleid: laten we daar wappies van maken. Dat die wappies over corona achteraf meer zin dan onzin uitkraamden? Loat goan. Die gele hesjes die overgewaaid waren uit Frankrijk? Sneuneuzen, vond de journalistiek ze. Weggelachen werden ze. Journalistiek is nu al weer heel ergens anders aan het kluitjesvoetballen.

Bioboer John Aarnink

Bioboer John Aarnink mag af en toe aanschuiven bij een talkshow. Meestal met een tegenstander tegenover hem. Renze Klamer had van de week een medestander van Aarnink georganiseerd. Dan komen de feiten veel makkelijker op tafel: het huidige beleid is de dood voor boeren; het nieuwe beleid redt boeren. Het gaat niet om stikstof, stikstof in niet meer dan één van de problemen, maar als je de stikstof aanpakt, poak je meteend ie andere problemen vanzelf ook aan, zijnde overbemesting, import van krachtvoer, energieverspilling. Er is heel veel geld die transitie te betalen. En het kan heel simpel: iedere boer die overschakelt, daarvan waardeer je de grond van 100 naar 150%. Heeft de boer handelingsperspectief en kost de transitie maar 50% in plaats van 100% uitkopen. En het mooie is dat die boerengrond dan ook echt meer waard wordt.

Maar precies dat laatste, met een overheid die je niet meer kunt vertrouwen, gelooft geen boer dat natuurlijk. En die zakdoek in die Deventer stadswijk, dat moet je zien als een geel hesje. Waar we precies tegen zijn, dat weten we niet, maar we weten wel zeker dat we genaaid worden.

Kijk hier naar John Aarnink
https://www.rtl.nl/fragmenten?videoId=0873cef6-7482-4863-9378-4c20d2822945

 

Reageren? Mail ons!

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

2 gedachten over “Salland deze week: Boerenzakdoeken, gele hesjes, een vlag op de kop, wappies… we zijn het gewoon zat!”

  1. Avatar

    Even staccato. Lijkt daardoor onvriendelijk, is niet zo bedoeld. Met de meeste punten in het artikel ben ik het wel eens. Zeker die over de winsten van de Shell, andere grote (agri-)ondernemers, en het schandalige feit dat 10% van de Nederlands 60% van het Nederlandse vermogen bezit. Prima kansen voor vernieuwend belastingstelsel zodat de breedste schouders weer de zwaarste lasten gaan dragen. En tegen belastingontwijking hebben we inmiddels ervaring met sanctielijsten tegen oligarchen. Bij die Russische namen kunnen ook nog wel een paar onwillige Nederlandse superrijken. Als je niet meer wilt bijdragen, ga je met je kinderen maar permanent op de Maladieven of in Bahrein wonen, maar geen stap meer in Nederland.

    Het artikel is verder nogal onevenwichtig gezien de veelheid aan onderwerpen in één artikel. Dat wordt mijn reactie dus ook.. .

    Visie is als de olifant die het uitzicht belemmert, volgens Rutte. Dus dat Rutte zich veel gelegen laat liggen aan het neoliberalisme als visie, lijkt me onwaarschijnlijk. Verder is “neoliberalisme” een onduidelijk containerbegrip. Het gebruik van zo’n begrip geeft meestal meer onduidelijkheid dan dat het verheldert. Vaak is het gebruik van een containerbegrip een slechte maar gelukkig nogal doorzichtige retorische truc.
    Het grote probleem met dit artikel, en de kern ervan, lijkt me echter het afgeven op “de overheid” alsof dat een anoniem geheel is, een soort kwaadaardig natuurverschijnsel. Hooguit gepersonaliseerd door die arme Mark Rutte. Die overigens van de 12 jaren dat hij MP is, 5 jaren regeerde met de PvdA en 5 jaren met D66 (en CDA en CU). Met de VVD als grootste partij kreeg het land 10 jaar lang zodoende een centrumlinkse regering.

    Maar goed, “de overheid” beschouwen als natuurverschijnsel is levensgevaarlijk.

    Ik denk trouwens dat de verzorgingsstaat niet zozeer is afgebroken, maar dat die zichzelf overleefd had. En tegelijkertijd dat die zichzelf overleefde verzorgingsstaat, met de Wmo en de Jeugdwet weer helemaal terug is. Waar het de bedoeling was zwakkeren te ondersteunen om zelfstandig aan de samenleving mee te kunnen doen, lijken gemeenten zich te beschouwen als degene die ieder individueel probleem van elke burger moet oplossen. En als de gemeentelijke politici dat al niet vinden, dan toch wel veel burgers. Wat onvermijdelijk ten koste gaat van de aandacht voor de zwakkeren die werkelijk ondersteuning nodig hebben, dus waar het oorspronkelijk om ging.

    De raad dus. Want wie schoof die grootste partij na de verkiezingen aan de kant? Dat kwam toch niet door het onweer? Of door “de overheid”? Dat waren andere raadsleden die ook allemaal gekozen waren door hun kiezers. En participatie betekent natuurlijk niet dat de inbreng van slechts een deel van de participanten geheel wordt overgenomen in besluitvorming. Bij participatie blijkt vaak een bont geschakeerd geheel van meningen en gewenste oplossingen, die vaak tegenstrijdig zijn. De gekozen raad is dan de aangewezen club om de verantwoordelijkheid te nemen daar een goed besluit van te maken. En dan krijgen lang niet alle deelnemers aan de participatie hun zin. Dat is onontkoombaar en niet iets om het hele systeem in een kwaad daglicht te stellen. Dat je de dokter (die van mij krijg ik gewoon aan de lijn, hoor), de bank en de verzekeraar niet meer aan de telefoon krijg, is niet iets wat je “de overheid” moet verwijten. Ze zullen het zelf misschien bestrijden ( “de overheid” de schuld geven is altijd makkelijk) maar dat komt toch echt door de manier waarop dokters, banken en verzekeraars zelf hun eigen zaken organiseren.

    Een oordeel over de linkse politiek en het afschudden van veren door Kok heb ik niet. Maar gelijkheid, vrijheid en rechtvaardigheid, dat is wat waarschijnlijk iedereen, en vast ook de liberalen van de VVD nastreven, dus linkse politiek heeft u daarvoor niet nodig. Wel lijkt het me een verklaring voor het feit dat die VVD sinds 2009 al 4 tweedekamer-verkiezingen op rij door het volk tot grootste partij is gekozen.
    Dat we “de overheid niet meer kunnen vertrouwen”, is goedwillend geïnterpreteerd een misvatting, maar realistischer beschouwd is het een gevaarlijke, gemakkelijke populistische leus.

    Er is natuurlijk vast veel terecht onbehagen, en kritiek op de overheid. Bij het openbreken van een o.a. in (jeugd)werkeloosheid vastgelopen maatschappij door Lubbers, en daarna door de paarse kabinetten zijn vast ook verkeerde keuzes gemaakt. Alhoewel ik blij ben dat ik voor m’n telefoon niet meer terecht hoef bij het Staatsbedrijf der PTT.

    Maar ik heb zo maar het idee dat “het neoliberalisme” niet de voornaamste oorzaak van dat onbehagen is. En zelfs Mark Rutte niet. Zou het kunnen, en het is maar een vraag, dat veel gele hesjes, boerenzakdoeken, coronaverzet en andere wappies ook, naast soms terechte kritiek, een uiting zijn van een welvaartsziekte?: Ik wil Àlles, ik wil het Nu, en Jíj (overheid) gaat dat voor me regelen. En zo niet…. .

  2. Pingback: Marjan Potze telt haar zegeningen - Hier in Salland

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.