In Salland deze Week plaatsen we iedere zondagmorgen een stelling. Die bedenken we het liefst samen met Salland. Dus als jij ook een stelling wil lanceren, mail het ons naar HierinSalland. Reageren? Graag.
Klik hier om je reactie te mailen of om een onderwerp aan te melden.
Terwijl de Sallandse lelieteler op de Ponyweek een podium krijgt om te vertellen dat het allemaal best meevalt wat ie doet, zijn de officiële cijfers dat voor de bloementeelt verreweg het meeste gif gebruikt wordt van alle ‘landbouw’-producten. Het is daarom knettergek dat we in Salland die lelieteelt toestaat, ouders die hun kinderen er vakantiewerk laten doen moeten dat ook maar eens heroverwegen. En dat Vitens een proef doet met lelieteelt boven een waterwingebied in Ommen, daar gaan de directeuren nog een keer hun excuses voor aanbieden zoals onze bestuurders dat nu doen in het Groningenschandaal. Een uitkering is als een hangmat, zegt de VVD, die verantwoordelijke bestuurders zou je met liefde naar de hangmat verwijzen inclusief een verbod zich nog ooit eens ergens mee te bemoeien. Maar witte boorden doen dat onderling niet.
Op HierinSalland schrijven we geregeld over het landbouwgif dat lelietelers het meest, maar andere traditionele boeren ook met graagte gebruiken, “omdat het anders niet kan”. Steeds meer loopt de samenleving daar tegen te hoop, maar de lobby van de producent is net zo sterk als die van de rokersfabrikanten vroeger. Wat overigens niet zo moeilijk is, want de fabrikant mag, aldus het Pesticide Actie Netwerk PAN, zijn spullen zelf keuren, dat wordt niet onafhankelijk geregeld. Aan de rand van bebouwing (Mariënheem), aan de rand van natuurgebieden (Haarle), bovenop waterwingebieden, de bloembollen worden overal in de grond gestopt. In Frankrijk worden de Parkinson-gevolgen van al dat gespoten al een beroepsziekte genoemd. De samenleving draait op voor de kosten. Deze week is nog gebleken dat het gif van twintig jaar geleden nu overlast veroorzaakt in ons Overijsselse grondwater. PAN zegt dat we ook vandaag de dag nog steeds gif gebruiken dat heel moeilijk afbreekbaar is. En de effecten op het milieu worden maar weinig getest.
Arjen Lubach zette van de week ook uiteen hoe het staat met dit compleet overbodige landbouwproduct. Kijk onderaan dit artikel zijn uiteenzetting, met de disclaimer dat het schokkende beelden zijn.
(tekst gaat verder onder de foto)
Lubach wil geen bloemen meer op zijn verjaardag. Is dat ook niet een idee voor Sallandse instellingen? Stop met het bosje bloemen om iemand ergens mee te bedanken of te feliciteren, je geeft iemand immers een bosje gif. Hoe naar is dat!
Het alternatief ligt voor de hand: een mandje met biologische producten van Overesch of Kleinlangevelsloo. Dat is én gezond, én lokaal, én fairtrade.
De gemeente Raalte ís een fairtrade-gemeente. Bij navraag blijkt dat alleen maar voor producten te gelden die van ver weg komen. Maar als je geen eerlijke handel bedrijft op eigen grondgebied ben je natuurlijk helemaal niet fairtrade, behalve dan dat je wel aan de regels voor betreffende instantie voldoet. Maar dat is een lege huls. Half fairtrade bestaat niet. Als je echt goede bedoelingen hebt, ben je helemaal fairtrade.
De gemeente Olst-Wijhe heeft het predicaat voor Fairtrade niet binnengeharkt, wellicht omdat het teveel ambtenarentijd kost dat te regelen. Maar ze zijn er wel intern veel fairtradiger bezig dan Raalte, door veel meer in te zetten op duurzaamheid. Kijk naar de duurzame huizen die ze bouwen en tinyhouse-wijk die ze hun inwoners gunnen.
Vraag aan beide gemeenten: zijn jullie bereid af te stappen van het bosje bloemen?
Die vraag stellen we namens sommige Sallanders bij dezen ook aan alle stichtingen en verenigingen: zijn jullie bereid af te stappen van het bosje bloemen?
Laat het ons weten.
https://www.youtube.com/watch?v=r0234aGo478
Ben het volstrekt met het artikel eens, behalve op één punt. Toch een paar schoolbordopmerkingen. Salland lijkt in het artikel te bestaan uit raalte, olst en wijhe: ?. De lelyteelt past in de leus “geen boer, geen voer”? (of niet?). Wat jullie als pesticiden betitelen, zijn dat niet “eigenlijk” gewasbeschermingsmiddelen?
Drenthe (zal voor overijssel niet veel anders zijn) is een van de grootste landbouwprovincies van Nederland. Zo’n 70 procent van ons landoppervlak heeft een agrarische bestemming. “Dus het feit dat er bestrijdingsmiddelen worden gebruikt en in het water zitten, dat is niet verrassend”. Pijnlijk dat dat niet verrassend is. Dat zou het juist wel moeten zijn, als je al die “groene” boeren moet geloven die beweren dat ze zo goed bezig zijn voor de Nederlandse voedselvoorziening.
Nou ja, dat is natuurlijk al geen kritische opmerking meer bij het artikel. Die bewaar ik voor het laatst. Dat van die uitkering als hangmat, daar heeft de VVD echt een terecht punt.
Reactie van Gert Schuttert via de mail: Helemaal mee eens en direct stoppen met de als maar groeiende lelieteelt in Salland!!