Salland deze Week: Als je roundup goedkeurt, keur je Parkinson ook goed

Interessant? Deel het artikel

roundup
Roundup wordt tot aan de grenzen van de eerste huizen van Raalte Noord gespoten.

In Salland deze Week plaatsen we iedere zondagmorgen een stelling. Die bedenken we het liefst samen met Salland. Dus als jij ook een stelling wil lanceren, mail het ons naar OpinieinSalland. Reageren? Graag.

Als je op het platteland woont is de kans op Parkinson een stuk groter dan wanneer je in de stad woont. Dat komt door de pesticiden die de landbouw gebruikt. Dat zegt Iris Sommer van de Universiteit Groningen, ze wordt door de hersenstichting geciteerd in hun folders waarin voorlichting staat om Parkinson te voorkomen.

Tegelijk vindt de Raalter wethouder Wout Wagenmans het niet erg als pachters van gemeentegrond in Raalte roundup gebruiken. Hij kan het verbieden, maar doet het niet. De politieke partijen GemeenteBelangen, CDA en VVD hebben er ook geen moeite mee.
Tegelijk doet Vitens een proef in Ommen boven een waterwingebied waar lelietelers kwistig mogen gif spuiten om te kijken of dat gif het drinkwater bereikt.
Tegelijk wil de stichting IJssellandschap met directeur Judith Snepvangers, voorzitter van bestuur Godelieve Wijffels en Raad van Advies onder voorzitterschap van Lidy Klein Holkenborg geen petitie tegen roundup tekenen.
Tegelijk vindt Salland Boert en Eet Bewust het niet hun taak op te treden tegen roundup.

In Frankrijk is Parkinson inmiddels beroepsziekte bij wijnboeren.
In Luxemburg zegt de regering dat ze het gif beter maar even verbieden, wachtende op nader onderzoek. Gewoon voor de zekerheid.
In de Verenigde Staten worden mega-vergoedingen betaald aan mensen die ziek zijn geworden van landbouwgif.
In Salland wordt roundup kwistig gebruikt. Lelyteelt is populair. Ouders sturen hun kinderen die velden in voor vakantiewerk.

Hier een paar filmpjes

https://www.youtube.com/watch?v=JXeRka8JYI4

Het kan ook anders:
https://www.youtube.com/watch?v=d-v2M5gHvZc

en deze

Zijn we inmiddels niet zo ver dat we de verantwoordelijken voor het gebruik van deze middelen in elk geval kunnen aanrekenen dat ze wéten wat ze goedkeuren? Dan kunnen ze straks in elk geval niet meer zeggen dat ze het niet wisten.

Toch?

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *