Salland deze Week: alleen met goedkope huizen doe je iets aan de woningnood

Nieuwbouw aan de Elzenlaan in Raalte vervangt een oud bedrijfsgebouw voor een mooi wijkje, maar die woningen hebben niks met de woningcrisis te maken.

Interessant? Deel het artikel

Screenprint site Aedes

Aan de Elzenlaan in Raalte wordt de bedrijfshal van machinefabriek Stappenbelt gesloopt: er komen woningen. Starterswoningen van meer dan drie ton. Daar wordt de vereniging van woningstichtingen niet blij van. En starters trouwens ook niet.

De hele Raalter gemeenteraad staat achter het plan, vooral omdat het huizen oplevert. Die hebben we nodig. Monique Fidom van GemeenteBelangen vond de prijs voor starters wel erg hoog vindt, “met prijzen van tussen de 320.000 en 390.000 euro zijn deze niet bestemd voor starters zonder grote financiële middelen!” Fidom vindt het ook jammer dat er geen huurwoningen komen.

Aedes, de koepel van woningstichtingen deelt die zorgen, niet specifiek voor Raalte en de Elzenlaan, maar wel algemeen landelijk. Je lost de woningnood niet op met de bouw van dure huizen, want in de categorie is er geen woningnood. Het is wel de categorie waar je als gemeente lekker snel geld kunt verdienen. Dure grondprijs, snel verkocht, dus makkelijk een oude loods verruild voor een luxe wijkje. Dat is mooi voor een dorp. Maar het vergroot de kloof tussen arm en rijk.

De woningcrisis is door VVD-beleid ontstaan. Minister Stef Blok deed er alles aan woningen te verkopen aan vermogende beleggers. Inmiddels kunnen starters geen huis meer vinden. Pieter Omtzigt vindt het tijd voor nieuwe sociale contracten, daar horen andere woonwijken ook bij.

Aedes maakt zich grote zorgen over de wooncrisis. Volgens de vereniging van woningcorporaties dreigt een infarct voor de volkshuisvesting door een nijpend gebrek aan nieuwe woningen voor de minst draagkrachtigen. De vereniging wil dat een nieuw kabinet van volkshuisvesting eindelijk weer topprioriteit maakt. Er zouden veel meer betaalbare huurwoningen moeten komen en het bestaande woningareaal moet verduurzaamd worden, wijken veel leefbaarder.

In leefbare wijken heb je verschillende woningen voor een gemengde bevolking. In dit artikel gingen we daar eerder op in.

Met nieuwe woningen waar de goedkoopste straks voor 3,2 ton over de toonbank gaat, voldoet deze nieuwbouwwijk in Raalte daar niet aan.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

2 gedachten over “Salland deze Week: alleen met goedkope huizen doe je iets aan de woningnood”

  1. Avatar
    Herman Holtmaat

    Wat ik hier in Luttenberg zie is dat kopers van deze wat duurdere woningen vaak wel een rijtjeshuis of wat goedkopere woning achter laten. Dus dan is het zeker zinvol om ook iets duurder te bouwen.
    Herman Holtmaat

  2. Avatar

    Helemaal mee eens, Herman. Te veel goedkope huurwoningen worden bewoond door mensen met een te hoog inkomen voor die woning. Maar als er geen aantrekkelijke woningen zijn om naar door te stromen, blijven die natuurlijk gewoon zitten. Verder moet de raad van Raalte vooral naar zichzelf kijken voor het oplossen van het probleem ipv te mekkeren over VVD-beleid. De woningcorporaties waren niks verplicht, maar hebben zelf verkocht. Daar zaten bestuurders en toezichthouders die daartoe zelf besloten hebben. De gemeente heeft toe zitten kijken (welke belegger heeft trouwens al die woningen in raalte opgekocht dan?). Ook maakt raalte al jaren zeer veel winst op z’n grondexploitatie ipv die gronden voor een sociale prijs toe te schuiven naar de woningbouwcorporaties om er starterswoningen op te laten zetten. Of om die woningen zelf te bouwen en te verhuren. Maar alleen beleid maken ipv zelf doen, is gemakkelijker.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.