‘Salland biodivers’ wint Samen voor Biodiversiteitsprijs

Interessant? Deel het artikel

guus strook berm

Het plan ‘Salland biodivers’ dat door de werkgroep Heel Broekland Bloeit is ingediend voor de Samen voor Biodiversiteitsprjis, is door de landelijke jury uitgekozen tot één van de prijswinnaars. De werkgroep wint hiermee 25.000 Euro om het plan uit te voeren.

Met dit bedrag gaat de werkgroep op 30-35 plaatsen in het ‘groene hart van Salland’ (rondom Broekland, Middel, Elshof, Boerhaar en Ramele, dus in de gemeenten Olst-Wijhe en Raalte) kleine glooiingen maken, terugbrengen of versterken, zodat er hoogteverschillen en daarmee micro klimaat-ecosystemen ontstaan (variatie in nat, droog, zon, schaduw). Hierbij worden minibosjes geplant en zullen `stapelmuurtjes’ van snoeihout worden gemaakt voor insecten en andere dieren. Dit vormt de eerste aanzet voor een groene oase. Daarna zal de natuur zoveel mogelijk haar gang gaan. De werkgroep hoopt dat de variatie aan planten- en diersoorten hierdoor zal toenemen.

De werkgroep Heel Broekland Bloeit bestaat uit zo’n 50 deelnemers (boeren, burgers en buitenlui). Dit voorjaar heeft de groep ruim 13.500 m2 met bloemen- en kruidenmengsels ingezaaid. De groep werkt samen met de Patrijs in Salland, Plaatselijk Belang Broekland, Duurzaam Middel, Kostbaar Salland, Salland Boert en Eet Bewust en werkgroep Boerderij Educatie Salland. Ook is er afstemming met andere groene initiatiefgroepen in de buurt. De werkgroep wil ook meedenken met de gemeente Olst-Wijhe en Raalte over natuurlijk bermbeheer, door delen van de bermen niet (of nauwelijks) te maaien.

Twee prijswinnaars in Salland
Onder de acht prijswinnaars bevindt zich nóg een Sallands project, namelijk ‘Duizend Bloemen’ vanuit Olst. Dit project is een samenwerking van burgers, boeren en andere grondgebruikers, gemeente Olst-Wijhe en (semi-)overheden die natuurherstel en duurzaam landgebruik rondom Olst willen bevorderen.

Samen voor Biodiversiteit
De prijzen zijn beschikbaar gesteld uit het Samen voor Biodiversiteit Innovatiefonds van de Stichting Deltaplan Biodiversiteitsherstel. In de projecten werken burgers, boeren, terrein beherende organisaties en overheden samen om de biodiversiteit gebiedsgericht te versterken. Meer informatie is te vinden op https://www.samenvoorbiodiversiteit.nl.

Meer weten?
Als je meer wilt weten over ‘Salland biodivers’, kan je contact opnemen met Guus Schutte. Ook kan je de uitzending Voor Mekaar (aflevering 4) kijken op RTV Oost.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.