Roy Tijhaar, wat doe jij duurzaam? “Ik ben groot voorstander van duurzame technieken.”

Interessant? Deel het artikel

eigen foto wat doe jij duurzaam tijhaar

De afgelopen jaren is er steeds meer aandacht voor duurzaamheid. “Logisch,” vindt Roy Tijhaar uit Vilsteren, “want energiezuinige installaties zijn minder belastend voor het milieu en kunnen de energierekening flink verlagen.”

Door Roy Tijhaar

Samen met mijn duurzaamheidsspecialist Bertus Paarhuis volgen we vanuit Installatiebedrijf Tijhaar de ontwikkeling van duurzame installatietechnieken al jaren op de voet en hebben inmiddels flink wat expertise opgebouwd. Duurzame technieken zijn minder schadelijk voor het milieu én het kan je wooncomfort aanzienlijk verhogen.

Wel of niet van het gas af?

Berichten dat Nederland ‘van het gas af moet’ wil ik wel wat nuanceren. Het gebruik van aardgas zal minder worden, maar grote kans dat die leidingen in de toekomst worden gebruikt voor schonere gassoorten. Waar het uiteindelijk om gaat is dat we de uitstoot van CO2 verminderen. Dat betekent ook dat we minder elektriciteit moeten gaan gebruiken die wordt opgewekt met fossiele brandstoffen en meer met duurzame energiebronnen, zoals zonnepanelen en windmolens. Onze opgave als woningbezitters, eigenaren van bedrijfspanden en installateurs is dat we tegen zo min mogelijk maatschappelijke kosten installaties, woningen en bedrijfspanden verduurzamen.

Vanuit de klant denken

Bij ons staan niet de installatie of onze eigen idealen voorop, maar de klant. We vragen altijd goed door wat de wensen precies zijn en – bij particulieren – hoe een huishouden en de manier van leven eruitziet. Bovendien is het niet voor iedereen haalbaar om duurzame energie te gebruiken, ook daar houden we rekening mee.’

Elk gebouw is maatwerk, of het nu een woning, een kantoor of werkplaats is. Daarom kijken we altijd goed naar het type gebouw en uiteraard naar het budget. Het liefst gaan we ruim voor de start van de werkzaamheden, nog voor het verstrekken van de vergunning, het gesprek aan in een bouwteam. Dus met de klant, de aannemer en de architect. Dan weten we zeker dat alle aspecten van een duurzame bouw goed op elkaar aansluiten.

Inspelen op ontwikkelingen

In een tijd en een sector waarin volop wordt geïnnoveerd, moet je kunnen anticiperen op ontwikkelingen. Iemand die nu een cv-ketel aanschaft, wil misschien over tien jaar wel overstappen op een duurzame installatie. Dat vergt aanpassingen. Daarom leggen wij daarvoor bij nieuwbouw- en renovatieprojecten de infrastructuur al aan, zowel voor bedrijven als woningen. Bijvoorbeeld leidingen met extra dikke diameters, extra elektrapunten en pomploze verdelers voor de vloerverwarming, zodat daar een warmtepomp op kan worden aangesloten. Kijk, het is natuurlijk mooi dat je geld kunt besparen met een duurzame installatie, maar daarnaast moeten we ook met zijn allen het milieu ontzorgen.

Er zijn verschillende subsidies en speciale leningen beschikbaar wanneer u wilt investeren in een duurzame installatie. Wij werken samen met specialisten die u hierover kunnen adviseren.

Volgende keer

Volgende week gaan we met Simone Koggel op Koesafari’s vanuit Erve Vechtdal.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.