De Sallandse Vlinderfotograaf is ontwaakt uit zijn winterrust en dat betekent dat er elke week weer een rubriek verschijnt over vlinders in Salland.
Hartje winter
Het was 21 februari 2021 en heel veel mensen hadden het gevoel dat de lente was aangebroken. Tuingereedschappen werden uit de schuur gehaald, tuinmeubilair werd afgesopt en barbecues werden hoog opgestookt. Het kwik steeg die dag tot ver boven de 16°C en iedereen was in rep en roer. Maar het was allesbehalve lente. Sterker nog, het was hartje winter. Vrijwel alle dieren en planten waren nog in winterrust, dus mijn dringende oproep die dag was dan ook: ga niet aan de slag in je tuin. Geniet van het weer, maar laat de tuin nog even met rust.
Op avontuur
Razend nieuwsgierig hoeveel vlinders ik die dag zou tegenkomen, sprong ik aan het begin van de middag op mijn fiets en bezocht alle vaste vlindertrajecten in Raalte die ik monitor. Na een lange, maar heerlijk ontspannen tocht keerde ik huiswaarts en maakte de balans op: op mijn vaste looproutes telde ik bij elkaar twee Citroenvlinders en één Kleine Voorjaarsspanner. Onderweg trof ik acht Citroenvlinders aan. Kortom, een heel bijzondere en warme winterdag.
Oranjetipje
Maar de vlinder voor deze week is het Oranjetipje. In het bijzonder het vrouwtje. Zodra zij bevrucht is, gaat ze op zoek naar een geschikte waardplant, zoals pinksterbloem of look-zonder-look, waarbij ze eerst controleert of er reeds een eitje op is afgezet. De eitjes scheiden een stof af, die andere vrouwtjes ervan weerhoudt hun een eitje op dezelfde plant af te zetten. De rupsen zijn namelijk kannibalistisch. Mocht het voorvallen dat er toch een tweede eitje wordt afgezet op één waardplant, zal de oudste rups de jongere rups of het eitje opeten.
Een leuker feitje: rond Koningsdag tref je de meeste Oranjetipjes aan!
De Sallandse Vlinderfotograaf maakt deze rubriek voor Salland Zoemt.