Ronald Boerkamp, wat doe jij duurzaam? “Ik wil mijn handelen aan mijn kinderen kunnen uitleggen!”

Interessant? Deel het artikel

ronald boerkamp

Bij Ronald Boerkamp thuis was er vroeger veel aandacht voor de natuur. Zijn vader was vogelliefhebber. Ronald kreeg dat met de paplepel ingegoten. Het zaadje een duurzaam leven te leiden was dus al snel geplant. Vanuit de Enkweg in Wijhe koestert Ronand dat zaadje nog dagelijks. En op allerlei manieren.

Door Ronald Boerkamp

Ik denk dat ik een jaar of 7-8 was, toen mijn vader me wees op een ooievaar die in een weiland bij Schippershuizen liep. Daar hebben we lang stil gestaan en ik weet nog goed dat mijn vader aangaf dat ze vroeger veel voorkwamen.

Tegenwoordig zijn ze weer volop te zien en dat geeft voor mij aan dat datgene dat vernield of kapot gemaakt wordt door mensen weer ongedaan gemaakt kan worden. De natuur is erg veerkrachtig.

Enthousiasme voor duurzaamheid en energie

Het enthousiasme voor duurzaamheid en energie heb ik opgedaan tijdens mijn studie Energietechniek. Al moet ik zeggen dat er tijdens de studie, we hebben het over de periode 1989-1993, weinig aandacht was voor de duurzame nieuwe technologieën. Toch heb ik met mezelf de belofte gemaakt om ooit al mijn energie zelf op te wekken. Dit was in 1993.

Het heeft even geduurd maar in 2019 heb ik dat kunnen realiseren.

In 2002 heb ik mijn huidige huis gekocht. Een jaren dertig woning in de Enkweg in Wijhe. Door de jaren heen zijn wij er in geslaagd om het gasverbruik omlaag te brengen. Ondanks dat wij nu zijn vijven wonen. Dubbelglas, vullen van de spouwmeer, zolderisolatie etc.

Zodra de mogelijkheid zich voor deed heb ik in 2008 mijn eerste set zonnepanelen aangeschaft. Destijds nog met een SDE-vergoeding van maar liefst 56 cent per kWh. Nog geen tien jaar later zijn zonnepanelen zo goedkoop dat je zo overal ziet verschijnen. Zonnepanelen op het dak renderen beter dan geld op een spaarrekening.

Lage temperatuur-verwarming

In 2018 heb ik lage temperatuur-verwarming laten installeren en mijn gasverbruik zat rond de 1300-1500 kub per jaar. Uiteindelijk heb ik 2019 een all-electric warmtepomp geïnstalleerd van Nefit. Mijn keuze is gevallen op een Monoblock. Deze was stiller en heeft als voordeel dat er geen f-gassen het huis in komen. En hij kan zowel warmwater als CV doen, zodat wij nu gasloos wonen.

Wisselende ervaring met warmtepomp

Mijn ervaringen met de warmtepomp zijn tot nu toe wisselend. Met name het goed inregelen vergt veel tijd en aandacht. Gelukkig krijg ik goede ondersteuning van Koetsier in Wesepe. Wel merk je dat mijn huis qua isolatie nog moet verbeteren. Hij verliest nog iets te snel warmte en daardoor moet de warmtepomp hard werken. Het geluid valt mij over het algemeen mee. De keren dat je hem iets hoort is als hij in de-frost modus gaat.

Mijn inschatting was dat mijn elektriciteit verbruik van de warmtepomp rond de 5000 – 5500kWh zou uitkomen. In de oude binas staat dat 1m3 gas = 9,769kWh. Met een COP waarde van 3 van de warmtepomp kom je dus uit op 3,25 kWh per m3 gas. Het eerste jaar kwam dit goed uit maar met de koude maanden in januari en februari kom je hoger uit. Tevens hou je met een warmtepomp je huis 24 uur warm, wat ongeveer 10% extra kost.

Uitleggen aan mijn kinderen

Ik geloof dat als we tien jaar verder zijn de technologie zo ver gevorderd is dat prijzen en gebruik goed ingeburgerd zijn. Net als destijds bij de zonnepanelen. Al mijn elektriciteit wordt opgewekt door in totaal 10.000 WP aan zonnepanelen. Mijn hele dak ligt vol. Daar krijg ik wel eens reactie op waarin mensen aangeven dat ze het niet mooi vinden. Voor mij is dat een argument wat niet opweegt tegen niets doen. We hebben de technologie en het geld. Voor mij voelt het als een plicht om er wat aan te doen. Uiteindelijk zou ik niet uit kunnen leggen aan mijn kinderen als we niets doen. Dat vind ik niet mooi.

De volgende

Ik ben wel benieuwd naar de duurzame gedachte van Jan Oostewechel uit Heeten. Ik heb begrepen dat deze Energievakman ook veel waarde hecht aan biodiversiteit!

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.