Ronald van Marlen spreekt Rabobank aan op ‘landbouwpuinhoop’

Als je aandelen hebt mag je ook meepraten op de aandeelhoudersvergadering. Ronald van Marlen deed dat. En hij wond er geen doekjes om.

Interessant? Deel het artikel

rebellion

Ronald van Marlen is ondernemer in biologisch en biodynamisch kleinfruit, bestuurslid van Stichting Demeter en actievoerder bij Extinction Rebellion. Als aandeelhouder sprak hij op de aandeelhoudersvergadering van de Rabobank, de bank die volgens hem de financier van de puinhoop in de landbouw en het klimaat is.

Van Marlen: “Ontkennen was van vroeger, professioneel vertragen is het nu. De reden dat ik dit inbreng is dat ik vind dat de Rabobank keihard duidelijk moet maken aan de samenleving dat het systeem waaraan de bank meegefinancierd heeft, dat dit systeem kapot is. Het is helemaal stuk. En alle financieringen die we daar in hebben zitten zijn op termijn niks meer waard. Wat de Rabobank doet is tegen ons zeggen dat we rustig kunnen gaan slapen. We gaan voor u zorgen’. Maar dat gaat niet gebeuren. De Rabobank heeft het over transitie waarbij ze het over geleidelijke veranderingen hebben. Dat is heel wat anders. Transitie doet zeer. Dan ga je over landbouw nadenken zonder gif en zonder kunstmest. Dat is transitie. En niet een landbouw waarin je heel langzaam de tijd neemt om je eigen verlies op je portefeuilles naar de samenleving af te wenden. Hoe gek denken jullie dat we zijn? Ik vraag aan de Rabobank om verantwoordelijkheid te nemen voor de boodschap van de Verenigde Naties, die glashelder was en waar ik nooit inhoudelijk antwoord op heb gekregen.

Zolang plunderen nog steeds zo winstgevend is als nu, zal de Rabobank niet stoppen. En dat neem ik jullie kwalijk. Vooral voor de generaties na mij. Wees eerlijk en vertel de waarheid over hoe erg het is. Biedt excuses aan. Want jullie zijn medeverantwoordelijk voor het financieren van deze puinhoop, neem ons dan vervolgens mee in de pijn om het nieuwe op te bouwen. En dan doe ik mee met mijn empathie. Maar banken en coöperaties die nu weigeren om het monster in de bek te kijken en ons te vertellen dat we veranderen terwijl we niks doen.”

Na de speech hing er een ijzingwekkende stilte in de zaal.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

2 reacties op “Ronald van Marlen spreekt Rabobank aan op ‘landbouwpuinhoop’”

  1. Avatar

    Sinds wanneer heeft de Rabobank aandeelhouders? Er zijn leden en een ledenraad, dat zal bedoeld zijn. Waar en wanneer heeft de heer Van Marlen gesproken ?

    Overigens met respect voor zijn lef om dit verhaal in het hol van de leeuw te vertellen.

    1. Avatar

      Toch wel jammer dat noch de redactie, noch de heer Van Marlen reageert op mijn vragen en kanttekeningen. Ik begin te geloven dat het hele verhaal op zijn minst zeer sterk aangedikt is.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.