Rohda komt met ‘onder 23’ als tussenstap van jeugd naar senioren

Pubers haken af bij sportclub door vaste trainingstijden en verplichtingen, zegt NOC*NSF, maar daar hebben de clubs in Salland (bijna) geen last van.

Interessant? Deel het artikel

Wim Kieftenbeld
Wim Kieftenbeld

“Kinderen vanaf 13 jaar hebben minder interesse voor sporten in groepsverband” kopte de NOS donderdagmiddag. Uit onderzoek van bureau Kantar in opdracht van NOC*NSF haken tieners af omdat ze vaste trainingstijden en andere verplichtingen lastig vinden. Ook andere hobby’s en de kosten van een lidmaatschap werken ontmoedigend.

Navraag bij diverse sportclubs in Salland, liet een heel ander beeld zien. “Misschien vanwege dat we hier in de dorpen anders leven dan in de stad”? was een suggestie uit Wijhe. En “dat lijkt me wel wat kort door de bocht, dat onderzoek” kregen we ook als reactie.

Dat laatste vonden ze bij de NOS ook. Een halve dag later schreef de redactie: In een eerdere versie van dit bericht werd de indruk gewekt dat jongeren vaker vertrekken bij een sportvereniging dan eerder. Dat is echter niet duidelijk, clubs zien al jaren een sterke uitstroom onder 12- tot 18-jarigen. Het fenomeen bestaat dus, maar het is geen nieuw verschijnsel.”

Maar ook dat onderschrijven de Sallandse clubs niet per definitie. Ja, vanaf 13 jaar lijken kinderen soms voor iets anders te kiezen, maar het is zeker niet zo dat de helft afscheid neemt van de club als ze naar de middelbare school gaan, zoals de landelijke cijfers zeggen. Argumenten om te stoppen zouden zijn: de competities worden serieuzer; andere hobby’s poppen op; ze moeten huiswerk maken; of er is geen geld. Na de middelbare school blijft het leven druk en is sporten in clubverband ook te ingewikkeld in te passen.

Vaste trainingstijden bieden juist zekerheid

Wim Kieftenbeld, bestuurslid voetbalzaken bij Rohda: Ik denk dat dit onderzoek op een verkeerd moment is gedaan. In de coronaperiode heeft het bij jeugd tussen 13 en 18 jaar duidelijk aan structuur ontbroken. Dan wel weer training en wedstrijden en dan weer niet. Je ziet dan, dat door het ontbreken van die structuur, jeugd onverwacht een keuze maakt. Maar door weer met ze in gesprek te gaan, draaien ze vaak ook weer bij.

Wij zijn van mening dat je met vaste tijden voor trainen en wedstrijden spelen juist ook veel duidelijkheid biedt. Soms speelt mee dat we vandaag de dag ook te voorzichtig zijn in de communicatie. Door duidelijk het standpunt toe te lichten krijg je ook weer meer begrip. Jeugdspelers vinden het wel prettig als ze tijdig gehoord worden. Dus duidelijk communiceren en wederhoor plegen helpt! Fluwelen handschoenen mogen dan gewoon in de kast.

Waar we wel wat jaren tegenaan liepen was dat de jeugd na 19 jaar vaker stopte. De stap naar de senioren blijkt dan te groot. Om die reden starten we bij Rohda komend seizoen met een ‘onder 23’. Daarmee verlengen we de jeugdopleiding en geven we jeugdspelers wat langer de tijd om ook in een meer vertrouwde omgeving verder door te kunnen ontwikkelen. De eerste reacties zijn positief en dat zou ook weer een mooie nieuwe impuls kunnen geven om spelers langer te behouden, ook als ze toch wat verder weg gaan studeren.

Meer reacties vanuit Salland

Rien van der Hooft van Rohda: Probleem met vaste trainingstijden horen we hier niet. Er zijn bij ons meerdere trainingen mogelijk per week. De jeugd kan dus ook kiezen.

Anton Kleine Schaars vanuit Wijhe: Zowel de voetbal als de handbal hebben in Wijhe nog forse jeugdafdelingen. Een dorpse situatie/omgeving zal nog wel positief van invloed zijn.

Bert Hekman, voorzitter SV Broekland: “Ik heb zojuist een lijstje ontvangen met wat afmeldingen. Dat zijn alleen maar senioren, een stuk of vijf, zes. Ze stoppen om verschillende redenen. Maar daarnaast hebben we ook weer bijna tien aanmeldingen. Dus in totaal blijft het ledenaantal grotendeels gelijk.
Bij Broekland herkennen wij dit probleem dus gelukkig niet!”

Refik Köse van SV Raalte: “Vanaf 13 jaar hebben we wat minder teams. De jeugd gaat eerder werken. En de maatschappij is heel snel aan het veranderen. Vroeger speelde je veel buiten. Kids zitten nu vaak liever achter een playstation dan dat ze op het veld staan.
Maar tot 13 jaar is ons ledenaantal verdubbeld. Voor corona hadden we 54 pupil-leden, nu
92. Ik heb de indruk dat jeugd en jongeren die vaste trainingstijd in de week wel aangenaam vinden. En daarbij organiseren we veel leuke dingen, waaronder met z’n allen zwemmen en als het lukt een keer naar PEC of Eagles.

Rien van der Hooft, van Rohda tot slot: Financiële redenen om van de voetbal te gaan, hoeven er niet te zijn. Daarvoor bestaat onder andere de stichting leergeld.

Leergeld

De stichting Leergeld ondersteunt kinderen uit gezinnen die de contributie niet kunnen betalen. Maar Leergeld doet meer. Daarom binnenkort daar een speciaal verhaal over.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant

Sorry, geen nieuws gevonden