De discussie is of een houtkachel niet te veel fijnstof veroorzaakt. De oplossing is een rocketstove. Paul Pelgröm van Houtleem (www.natuurlijkwarm.eu) is daar deskundig in. Vooral in de combi met een leemkachel. “Dan heb je gelijk warmte van het vuur, maar ook nog als de kachel al lang uit is door het opgewarmde leem. Maar veel belangrijker: je hebt bijna een honderd procent schone verbranding!”
De rocketstove staat voor een vuurtje branden in een kachel met extra zuurstoftoevoer. De zuurstofaanvoer komt tussen de brandhaard en een geïsoleerd afvoerkanaal uit en wakkert het vuur enorm aan. “Dat brandt als een raket,” legt Pelgröm uit. “Maar we laten de warmte dan niet via de kachelpijp naar buiten ontsnappen, we laten hem eerst in een dubbele wand naar beneden cirkelen. Meestal gebruiken we daar een olievat voor. De hete lucht – die kan wel 1000 graden worden – is dan extra lang in de op te warmen ruimte en staat dus meer warmte af. Als je dan ook nog de koppeling maakt met een leemkachel heb je helemaal veel winst, want de hete lucht gaat dan eerst nog weer door een kanalenstelsel in het leem, waardoor die massa op temperatuur komt. Als de kachel al lang uit is straalt de leem massa nog wel 24 uur een lekkere warmte af.” Op de foto zie het olievat, maar het is ook heel goed mogelijk die helemaal in de leemkachel weg te werken. Dan zie je alleen het vuur achter een kacheldeurtje. Het is afhankelijk van gebruik van de te verwarmen ruimte en andere persoonlijke wensen, hoe Houtleem deze aspecten toepast.
Het systeem geeft dus direct warmte, je hebt een gezellig zichtbaar vuurtje in je kachel, maar je hebt ook via de leem lange termijn warmte, wat enorm bespaart op het houtgebruik. Ook heel belangrijk is die schone uitstoot via de schoorsteen in de atmosfeer. Doordat de kachel niet gesmoord wordt hebben we geen roetprobleem.
Op de foto zie het olievat, maar het is ook heel goed mogelijk die helemaal in de leemkachel weg te werken. Dan zie alleen het vuur achter een kacheldeurtje.