Robin Food: leer kinderen gezonde voedselkeuzes te maken, te beginnen met gezond voedsel produceren

De Robin Food Coalition uit Zwolle bepleit educatie voor gezonde bodems en duurzaam voedsel. Leerlingen krijgen daar geen les in, dus hebben ze ook geen weet van manier waarop traditionele landbouw de bodem uitput en doodspuit. Robin Food ontwikkelt daarom zelf onderwijs. Je kunt dat sponsoren.

Interessant? Deel het artikel

Food Challenge 221123 02

Door Robin Food

Veel jongeren hebben geen idee hoe voedselproductie invloed heeft op hun omgeving en wat de verschillen zijn met conventionele landbouw. Wat doet het gebruik van pesticiden met de biodiversiteit en hoe staan ecosystemen met elkaar in contact? We laten kinderen zelf ontdekken hoe ze bewuste voedselkeuzes kunnen maken om zo te werken aan een gezonde planeet, voor iedereen.

Hoe kunnen kinderen gezonde voedselkeuzes maken als ze niet begrijpen hoe voedsel wordt verbouwd en hoe dit onze gezondheid en het milieu beïnvloedt? Joost, biologiedocent, ziet dat de huidige lesplannen onvoldoende aandacht besteden aan een holistische benadering van ons voedsel- en landbouwsysteem. Bovendien worden de voordelen van duurzame landbouwvormen zoals biologisch, regeneratief, natuurinclusief en biodynamisch vaak onderbelicht. Dit terwijl ons landbouwsysteem zich sinds de Tweede Wereldoorlog heeft ontwikkeld tot een turbolandbouw met schadelijke gevolgen voor mens en milieu.

Joost gelooft dat veel gezondheidsproblemen kunnen worden aangepakt door betere educatie en bewustwording. Vanuit deze missie nam hij contact op met Robin Food Coalition.

Robin Food Coalition versnelt de transitie in de voedings- en landbouwsector door samen te werken met boeren, mkb-retailers en onderzoekers. Maar deze visie kan alleen slagen door ook toekomstige generaties te betrekken. Daarom willen we jongeren de kennis geven waarmee ze bewuste en goed geïnformeerde keuzes kunnen maken.

Met dit project ontwikkelen we drie lessen voor middelbare scholieren over bodembiodiversiteit, gezonde voeding en de impact van landbouwmethoden. De lessen behandelen de verschillen tussen biologische en gangbare voedselproductie, de gevolgen van pesticiden, en praktische tips om duurzame, gezonde voeding te herkennen. Door nieuwsgierigheid te wekken en kritisch denken te stimuleren, willen we leerlingen de tools geven om keuzes te maken die zowel henzelf als de planeet ten goede komen.

Steun

Om dit project te realiseren, hebben we jouw steun nodig. Jouw bijdrage helpt ons om hoogwaardige materialen te ontwikkelen, zoals werkbladen, video’s en flyers. Help je mee om jongeren te ondersteunen in het bouwen aan een gezondere, duurzamere toekomst? 📖🌱

Klik hier om naar de pagina voor ondersteuning te gaan.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.