Rob Poelman: Bij een 140 jaar oude plataan hoort geen prullenbak

Interessant? Deel het artikel

plataat rob poelman

In Heino staat een prachtige boom. De boom, die al 140 jaar de Canadastraat siert, biedt schaduw aan een imposante prullenbak en twee parkeerplaatsen. Ik fiets of wandel regelmatig langs de boom en soms ga ik even genietend zitten op het bankje iets verderop.

Door Rob Poelman

Maar het genieten viel mij toch wat zwaar de laatste tijd en ik begon mij af te vragen wie er op het idee was gekomen om de prullenbak daar neer te zetten. De boom is immers niet zomaar een boom. De boom is een Plataan aangeplant in 1880 en staat op de landelijke lijst monumentale bomen van de Bomenstichting. Het was niet zo moeilijk om uit te vinden wie de prullenbak en de twee parkeerplaatsen had bedacht om de Plataan te vergezellen. U voelt het al aankomen, onze gemeente Raalte namelijk.

Eigenlijk is dat goed nieuws want het is tegenwoordig wat gemakkelijker gemaakt om met het hoogste bestuurlijke orgaan van onze gemeente, de gemeenteraad, te communiceren. Hiervoor zijn er ‘rond de tafel’ gesprekken. Het is wel zo dat de voorzitters nog wat onwennig omgaan met insprekers, maar goed, politiek Raalte heeft wat tijd nodig om te wennen aan het rond de tafel zitten met burgers.

Afgelopen juli besloot ik eens rond de tafel te gaan zitten. Na mijn verhaaltje en het laten zien van wat foto’s van de imposante prullenbak en geparkeerde auto’s onder de Plataan ging het gesprek verder rond. Het was een snel rondje tafel, alle raadsleden, wethouder en ikke als zelfbenoemd woordvoerder van de 140 jaar oude Plataan waren het eens met elkander!

Op weg naar huis fiets ik nog even langs de Plataan. De schemering zet in. Ik stap af, maak nog even een foto van hoe het nu is en neem plaats op het bankje en bedenk me hoe het straks gaat worden. De stilte slechts verbroken door het bladgeruis wat al 140 jaar aanwezig is. De parkeerplaatsen zijn leeg. Geen auto’s meer onder zijn kruin. En de prullenbak gaat naar de prullenbak.

(Alle monumentale bomen in o.a. onze gemeente Raalte zijn te vinden via https://www.bomenstichting.nl/monumentale-bomen/landelijk-register-van-monumentale-bomen.html )

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *