De portefeuille is landelijk, we hebben panden in Salland, maar het meeste vastgoed verhuurt hij in het westen. Denk daarbij aan (delen van) woonboulevards in Dordrecht en Utrecht, aan woningen en kantoren in Amsterdam, Rotterdam, Voorschoten en Zoetermeer. In Salland moet je onder andere denken aan Arkelstein bij Kruispunt Bos, kantoren aan de Meidoornlaan, beiden in Raalte, aan appartementen in Lemelerveld.
Energie is een vaste maandelijkse last
“Uitdagende tijden” noemt Knobben de situatie van vandaag de dag, omdat de energieprijzen de pan uitrijzen, “waarmee je wel over vaste maandlasten praat. Als je panden dan het energielabel A hebben, zijn ze interessanter voor de huurder, omdat ze energiezuiniger zijn. Daarnaast hebben ze een betere belleggingswaarde, ze stijgen door label-verbetering in waarde. Dus als we ergens onderhoud te doen hebben, combineren we dat met energiemaatregelen. En we halen ook wel werkzaamheden, zoals het vervangen van een dak, naar voren. Dat geeft ons de kans zonnepanelen aan te brengen, warmtepompen en zonneboilers te installeren.”
Knobben geeft aan dat afhankelijk van het pand en de behoefte van de huurder er twee smaken zijn. Bij nieuwbouw hebben we een concept ontwikkeld waarbij huurders een vast tarief betalen voor energie en water voor een bepaalde periode. Voor huurwoningen ligt dat momenteel rond de 100 euro per maand, hiervoor krijgen ze dan verwarming en in de zomer koeling. Ook is het tapwater gesepareerd van de warmtepomp, waardoor de warmtepomp veel effectiever is dan bij een gecombineerd systeem.
“Daarnaast bieden we de huurders een energie-collectief aan. Door collectief in te kopen daalt de prijs. Om het label van een pand te verbeteren kijken we niet alleen naar het pand zelf maar ook naar het gedrag van de huurder, wat we noemen, duo-labeling. Daarbij werken we als verhuurder samen met de huurder naar de meest energiezuinige oplossing. Uiteindelijk is de huurder het liefst bezig met zijn core business, hij wil geld verdienen met zijn eigen handel. En wij hebben de kennis van energie besparen.”
Er is nog veel te winnen bij overheid en scholen
Energie besparen, daar is volgens Knobben nog wel het nodige in te doen, zeker ook bij bijvoorbeeld overheids- en schoolgebouwen. “De kennis van energie zit bij dat soort instellingen veel te laag in de organisatie. Op directie- en bestuursniveau zou er beter gekeken kunnen worden om hier ook een kerntaak van te maken. Ik ken gebouwen waar ’s morgens automatisch de verwarming aan gaat in de ene ruimte en even later de airco in een andere ruimte. En als de zon er dan bij komt, dat dan die warmte van de ochtend weer afgevoerd moet worden.”
Energie Support Salland
Knobben is daarom ook pleitbezorger van Energie Support Salland, waarin een aantal energiedeskundigen bedrijven adviseren hoe ze beter om kunnen gaan met energie. “Dat is namelijk nog niet zo makkelijk. Het heeft mij zelf wel een jaar gekost voordat ik in mijn huis alles goed had ingeregeld. Eerst de handleiding gedownload van de warmtepomp en alles gelezen over stooklijnen en de binnen- en buitenregeling, maar uiteindelijk er ook nog een deskundige bijgehaald. Daar kan een ondernemer dus best een beetje steun in gebruiken.”