RIVM: Kwaliteit milieu en leefomgeving staat sterk onder druk in Nederland

Het RIVM alarmeert de samenleving met een verslag van de bedreigingen van ons milieu en onze leefomgeving.

Interessant? Deel het artikel

PAN landschap

Het milieu en de leefomgeving in Nederland zijn in slechte staat. De kwaliteit van de bodem, het water en de lucht die we inademen zijn zo aangetast dat deze niet meer uit zichzelf kunnen herstellen. De gezondheid van mensen gaat hierdoor achteruit. Om het tij te keren zijn ingrijpende maatregelen nodig. Samen met inwoners en bedrijven moet de overheid zoeken naar brede en integrale oplossingen. Dat stelt het RIVM op basis van een overzicht van de op dit moment beschikbare kennis over de kwaliteit van ons milieu en de leefomgeving. 

Door uitputting van de bodem en vervuiling van bodem, water en lucht, hebben de draagkracht en veerkracht van de natuurlijke systemen in Nederland hun grens bereikt. Dat leidt tot verlies van natuurlijk kapitaal, zoals bestuiving, natuurlijke plaagonderdrukking, schoon drinkwater en voedselproductie. Dit heeft gevolgen voor onze gezondheid, de leefbaarheid van onze omgeving en de economie.

Elke 1,4 seconde nieuwe chemische stof

Dit overzicht maakt duidelijk dat de huidige maatregelen onvoldoende zijn om de kwaliteit van het milieu en onze leefomgeving te verbeteren. Zo komt er elke 1,4 seconde een nieuwe industriële chemische stof op de markt. Dat is veel te snel om alle stoffen te kunnen beoordelen op hun risico’s voor milieu en gezondheid. Daardoor komen er nieuwe schadelijke stoffen bij. Dat vergroot de kans op mengsels van gevaarlijke stoffen, waarvan de schadelijke effecten groter kunnen zijn dan het individuele effect per stof.

Daarnaast wordt de gezondheid van mensen in achterstandswijken steeds slechter. Deze wijken liggen vaker langs snelwegen en door weinig groen hebben bewoners meer overlast van hitte en geluid. Ook zijn we als samenleving nog te weinig circulair.

Oproep: zoek naar oplossingen die meer doelen tegelijk dienen

Maatregelen hebben het meest effect als ze meerdere doelen tegelijk dienen. Als achterstandswijken groener worden, daalt de hittestress, verbetert de luchtkwaliteit, vermindert geluidsoverlast en bewegen inwoners meer. Ook moet de maatschappij en economie duurzamer worden. Het ontwerpprincipe Safe and sustainable by design is daarvan een goed voorbeeld. Het RIVM adviseert de overheid niet alleen maatregelen te nemen, maar om samen met inwoners en bedrijven te zoeken naar  brede en integrale oplossingen om de leefomgeving te verbeteren.

Voor het eerst overzicht van kennis

Het RIVM heeft al deze kennis voor het eerst in samenhang gepresenteerd. Daardoor ontstaat een goed beeld van de stand van zaken van het milieu en de leefomgeving. Deze rapportage is opgesteld in opdracht van het Ministerie van I&WMinisterie van Infrastructuur & Waterstaat in het kader van het Nationaal Milieuprogramma (NMP).

Bron: BioJournaal/ RIVM

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.