“Door samen met boeren een rijker verdienmodel te ontwikkelen, gebaseerd op beloning voor duurzame prestaties, zorgen we samen voor een meer duurzame landbouw. Goed voor boer, burger en natuur!”. We spraken hierover met Ruud Pleune van Natuur en Milieu Overijssel.
Hoe ziet meer duurzame landbouw eruit?
We vroegen Ruud hoe hij meer duurzame landbouw voor zich ziet, zijn antwoord is als volgt:
“Bij duurzame landbouw is er meer oog voor onder andere: schoon water, een gezonde bodem, hoog waterpeil en meer gesloten kringlopen. Hierbij horen natuurlijk mooie ingerichte bufferstroken langs sloten en weteringen, kruidenrijk grasland en veel weidevogels, vlinders, insecten en amfibieën. Uiteraard spelen onze boeren een belangrijke rol”, aldus Ruud.
Rijker verdienmodel gebaseerd op duurzame prestaties
Op de vraag hoe we de landbouw op korte termijn kunnen verduurzamen antwoordt Ruud: “We moeten samen met boeren een nieuw, rijker en meer duurzaam verdienmodel ontwikkelen. Naast de bestaande agrarische werkzaamheden worden ook duurzame prestaties en/of werkzaamheden meegenomen in dit verdienmodel.
Als boeren meer doen dan ze wettelijk moeten (bijvoorbeeld omdat boeren actiever bezig zijn met duurzaam landschapsbeheer), dan mogen ze daar natuurlijk voor vergoed worden.
Voordelen voor boer, burger en natuur
Een nieuw, rijker en meer duurzaam verdienmodel zorgt voor veel voordelen. Zowel boer, burger als natuur hebben hier profijt van. Allereerst is het goed voor het imago van de boer, de boer draagt immers bij aan duurzaam landschapsbeheer. Financieel is het voor de boer ook beter, de boer krijgt naast een vergoeding voor agrarische werkzaamheden ook een vergoeding voor andere diensten aan de maatschappij.
In ruil voor deze dienstverlening krijgt de burger een mooier landschap en mooie natuur met schoon water, een schone bodem en schone lucht. Uiteraard is dit ook bevorderlijk voor de biodiversiteit en natuur in het algemeen.
Natuur en milieu gaan dankzij het nieuwe verdienmodel prima hand in hand.
Nog een aantal hindernissen te gaan
Vergeleken met andere Europese landen hebben we een slechte uitgangspositie. Nederland is een klein land met veel inwoners per m2 en we hebben hoge grondprijzen. Ruud zegt: “Onze boeren behalen erg veel opbrengst per hectare. Ze zijn hier super goed in, maar te intensieve landbouw gaat ten koste van natuur, milieu en landschap.”
Vervolgens zegt Ruud: “Maar elk voordeel heeft z’n nadeel: we hebben veel inwoners die baat hebben bij een mooie natuur en een mooi landschap. Veel inwoners waarderen dat ook. In principe zijn die mensen dus ook onze potentiële medebetalers aan een meer duurzaam verdienmodel voor boeren”.
Eigenlijk geldt de volgende stelling: ‘Partijen die belang en verantwoordelijkheden hebben moeten gaan betalen voor producten en diensten, waardoor zij hun eigen doelen kunnen behalen’. Concreet betekent dit:
– Consumenten betalen meer voor duurzaam geproduceerd voedsel, het liefst via korte lijntjes met de boer;
– Banken geven gunstige voorwaarden aan duurzame boeren;
– Rijksoverheid geeft in het kader van Europese vergroeningsregelingen Europese subsidies aan duurzame boeren ter bevordering van kringlooplandbouw;
– Provincie Overijssel betaalt boeren voor natuurbeheer;
– Supermarkten en melkfabrieken betalen meer voor duurzaam geproduceerd voedsel, bijvoorbeeld biologisch (dynamisch) of ‘On the way to Planet Proof’;
– Waterschappen betalen voor wateropvang en voor schoner water;
– Verpachters geven grond uit met duurzame voorwaarden tegen een lagere pachtprijs.
Ruud zegt hierover: “Eigenlijk bestaan de meeste van de bovenstaande maatregelen al, ze gelden echter elk afzonderlijk alleen in bepaalde gebieden. Voor een boer zijn ze niet goed te stapelen”.
Over Natuur en Milieu Overijssel
Samen met overheden, bedrijven en inwoners maakt Natuur en Milieu Overijssel onze provincie mooi en duurzaam. Een provincie waar we duurzaam wonen, werken en recreëren zodat inwoners van Overijssel nu en later kunnen genieten van een gezonde en groene leefomgeving.