Riëlle Nij Bijvank wat doe jij duurzaam? We wilden écht duurzaam wonen en dat is gelukt!

Wat doe jij duurzaam? Dat is de enige vraag die we mensen stellen voor deze rubriek. En ze mogen zelf weten wat ze antwoorden. Riëlle Nij Bijvank bouwde een heel duurzaam huis waar ze ook zo duurzaam mogelijk in leven.

Interessant? Deel het artikel

Riëlle Nij Bijvank duurzaam

Door Riëlle Nij Bijvank

Mijn verhaal beschrijft iets over hoe wij als jong gezin de afgelopen jaren steeds vaker en bewuster kiezen voor duurzaam. Te starten met ons huis. Mijn man en ik hebben het geluk gehad om in 2019 een bouwkavel te kunnen kopen in het buitengebied van Wijhe. We woonden op dat moment ruim 15 jaar in Amsterdam en wilden graag met ons gezin terug naar ‘onze Sallandse roots’ (resp. Mariënheem en Broekland).

We wilden écht duurzaam bouwen. Na best wat pionieren in een nog traditionele bouwsector wonen we nu sinds een half jaar in een volledig houten huis van CLT (Cross Laminated Timber). Dit is een relatief nieuwe bouwmethode waarbij massief houten wanden en daken als bouwpakket vanuit de fabriek in elkaar worden gezet op de bouwplaats. In een week tijd stond ons huis, een hele bijzondere en gave ervaring! De fabrikant rekent uit hoeveel CO2-uitstoot we hebben bespaard door te kiezen voor prefab en hout. Maar liefst 79 ton CO2 hebben we alleen al bespaard met het CLT. Vanaf dat moment zochten we voor allerlei materialen de duurzame keuze. Zo gebruikten we vlaswol als natuurlijke isolatie, de kozijnen en het gevelhout zijn thermisch gemodificeerd en we kozen marmoleum als vloerafwerking. Het is interessant, maar ook tijdrovend om uit te zoeken of er een duurzaam alternatief is voor bepaalde materialen.

Ook zijn we onderdeel van een lokale voedselcoöperatie die groenten, fruit en vlees van lokale ‘makers’ haalt. Niet perse biologisch, maar wel lokaal en met zo min mogelijk verpakking. Het is super gezellig en verbindend om op zaterdag ons kratje met spullen op te halen samen met de andere ‘opmakers’ van de coöperatie 🙂

Sinds kort kopen we een aantal houdbare producten via Pieter Pot. Een nieuw initiatief om (plastic) verpakking tegen te gaan. Je bestelt online bijvoorbeeld rijst, pasta, olijfolie en muesli in grote weckpotten. Deze potten worden via Post NL Food thuisbezorgd. De lege potten geef je dan weer terug. Zo komt er geen enkele onnodige verpakkking bij kijken, behalve een grote plank waar je de potten een tijdje kwijt kunt 🙂

Dit soort initiatieven maken het echt leuk om een kleine bijdrage te leveren aan een schonere wereld. Onze oudste dochter van 6 heeft het op school ook al over recyclen en duurzaamheid en vindt het echt gek dat mensen plastic in de berm gooien. Die verwondering helpt wel om met een frisse blik naar je eigen keuzes te kijken.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.