Rick Groen: elektrotechnicus van The Red Horizon die Solar Challenge won

Interessant? Deel het artikel

Rick Groen, foto Marieke Dijkhof
Rick Groen, foto Marieke Dijkhof

Misschien had je het meegekregen, Solar Team Twente won met The Red Horizon de Solar Challenge dwars door Marokko. 2500 kilometer autorijden op alleen maar zonne-energie. Rick Groen uit Raalte was elektrotechnicus van dat team. Hij studeert aan de UT met als doel zonnepanelen zover door te ontwikkelen dat ze een enorm belangrijke bijdrage gaan leveren aan onze energie-neutrale toekomst.

Afgelopen oktober was de Maroccon Solar Challenge waar Solar Team Twente de winst heeft gepakt. Een team van 19 leden heeft anderhalf jaar besteed om de beste auto neer te zetten en te kunnen concurreren met de andere topteams. Ik was van die 19 mensen een van drie elektrotechnici. Verantwoordelijk dus voor het zonnepaneel van de Red Horizon, het paneel waarmee alle energie voor de auto opgewekt moest worden om die 2500 kilometer door Marokko te kunnen rijden.

Na de middelbare school ben ik Electrical Engineering gaan studeren aan de Universiteit Twente. Hier kreeg ik veel theorie uitgelegd over alle elektronica die tegenwoordig steeds meer voorkomt. Denk bijvoorbeeld aan de chips die in bijna elk elektronisch apparaat zit of de communicatie tussen alle draadloze apparaten. Met al die theorie ga ik uiteindelijk meewerken en volgende stappen hoe we Electrical Engineering kunnen inzetten voor allerlei toepassingen.

Maar als 21-jarige wou ik eerst meer ervaring opdoen in een werkomgeving voor ik aan mijn master begon. Hierom heb ik Solar Team Twente gesolliciteerd. Het Solar Team zet zich al jaren in voor energie neutraal rijden. Ieder jaar werkt een nieuwe groep studenten aan het verbeteren van de prestaties van zonnepanelen in combinatie met auto rijden. En met succes, kan ik wel zeggen, we winnen de Europese Challenge geregeld! Ook dit jaar, nu we vanwege corona niet de gebruikelijke tocht dwars door Australië mochten maken, maar Marokko ons een kans bood door hun landschap te rijden: bergachtig en woestijn, maar ook veel zon.

We reden me de Red Horizon maar liefst 2500 kilometer door Marokko. Om dit voor elkaar te krijgen zijn we met een team van 19 studenten uit verschillende disciplines aan de slag gegaan. Denk aan studenten Mechanica en Elektronica, maar ook Bedrijfskunde en Industrieel ontwerpen. Want je hebt niet alleen de techniek nodig voor zo’n prestatie. Het gaan ook om de meest ideale vormgeving, en zo’n project moet ook bedrijfsmatig gestroomlijnd verlopen. Samen werkten wij een jaar lang aan het project om een compleet nieuwe zonne-auto neer te zetten.

De toekomst eist dit soort concepten! Om de milieu-crisis in de hand te krijgen komen er steeds nieuwe technologieën. Ook in de zonne-energie is dit aanwezig, met nieuwe type zonnecellen zoals perovskiet en doorzichtige panelen. De perovskiet zonnecellen beloven een nog hogere efficiëntie te behalen dan de cellen die nu op ieders dak liggen, zodat je met hetzelfde oppervlakte nog meer energie kunt ophalen. Daarnaast is perovskiet veel goedkoper dan het silicium die we nu gebruiken en perovskiet is een mineraal dat volop aanwezig is in de natuur. Dit type zonnecel wordt door verschillende instituten in Duitsland, Engeland en Nederland onderzocht.
Ook de doorzichtige zonnepanelen komen nu overal naar voren, bijvoorbeeld om kantoorpanden van energie te voorzien, maar tegelijk ook het licht door te laten. Dit soort dingen zijn nog maar het topje van de ijsberg van de nieuwe technologie die wordt ontwikkeld om de energietransitie door te kunnen voeren.

Ik heb het fantastisch gevonden via het Solar Team daar een beetje aan mee te hebben kunnen werken. Dat dat grote gevolgen kan hebben, blijkt wel uit Lightyear, dat is een Nederlands bedrijf (in Eindhoven), ontstaan vanuit de Solar Challenge, dat nu bouwt aan een auto die volledig kan rijden op zijn eigen zonne-energie, een auto die uiteindelijk gewoon de straat op kan.

Ik hoop met mijn Solardeelname ook anderen te stimuleren na te denken over wat zij kunnen bijdragen! Want het klimaat verandert, dat moeten we tegengaan terwijl we toch nog steeds van A naar B willen.

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.