Richard Huijsmans: VEGA en NIVEA

Richard Huijsmans houdt in een nieuwe bijdrage veel mensen een spiegel voor: Ik word de laatste tijd een beetje onpasselijk bij het woordje "vega", dat te pas en te onpas voorbij komt. Ik krijg steeds meer het gevoel dat een ander gaat bepalen wat goed voor mij is.

Interessant? Deel het artikel

210426Kees
(c) Richard Huijsmans

Door Richard Huijsmans

NIVEA = Niet Invullen Voor Een Ander

Ik ben opgegroeid op en boerderij en als boerenzoon ben ik gek op de natuur en houd ik van vlees. Als ik de media moet geloven krijg ik steeds meer het gevoel van sommige “natuurliefhebbers” dat ik een paria ben. Terwijl ik van mening ben, dat onze maatschappij steeds verder van de natuur af komt te staan. In de natuur gaat het al eeuwen van: de één zijn dood is de ander zijn brood. Met andere woorden: eten en gegeten worden.

Wonen op een postzegel

Nu wonen wij met 17 miljoen mensen op een stukje grond van 200 bij 300 kilometer. En is hier daarom niet altijd de ruimte en het geld om biologische producten te produceren en te consumeren. Daarom moesten de boeren helaas minder romantisch te werk gaan, om voldoende producten voor de schijf van vijf (dus niet vier) te kunnen leveren. De Nederlandse boeren lopen voorop om op een verantwoordelijke en diervriendelijke manier voedsel te produceren. Deze boeren proberen hiermee een boterham te verdienen en een graantje mee te pikken van de huidige welvaart.

Ego

Diezelfde welvaart is denk ik ook de oorzaak van veel van onze huidige problemen. We hebben de ander steeds minder nodig, dus houden we minder rekening met elkaar. Volgens mij is het nog geen 80 jaar geleden dat de hongerige mensen uit de steden naar het platteland gingen voor hulp, maar echt niet voor vegaburgers ofzo!

Uit elkaar groeien

Ik denk dat het de beeldvorming van onze media is waarom de mensen en de natuur uit elkaar groeien. Een mooi voorbeeld hiervan vind ik de Oostvaarderplassen. Hoe kun je de natuur zijn gang laten gaan als er hekken om heen staan! Dan vermenigvuldigen deze dieren zich bij de konijnen af! Ook dat is de natuur. Als de mens de dierenpopulatie niet gaat reguleren dan ontstaat er toch een overbevolking, dus een voedselschaarste. Dus is de jacht niet zielig maar een noodzakelijk kwaad.

Mensen geven een betekenis aan dieren. Bijvoorbeeld een zeehondje, zo’n lief klein zeehondje met die mooie grote ogen, een symbool van liefde en warmte. Maar die zelfde zeehond is net als de wolf ook gewoon een roofdier. Alleen die wolf komt er in onze sprookjes minder goed vanaf.

Natuur is prachtig: leven en overleven, maar niet lief en zielig. Denk hier maar aan als je oog in oog komt te staan met een grizzly beer.

Van me af schrijven

Ik heb dit stukje geschreven, niet om de wereld te veranderen. Maar omdat dit in mijn hoofd zit en het me niet loslaat. En als ik iets schrijf dan kan ik het achter me laten. Elk verhaal heeft meerdere kanten. Maar het moet niet zo worden dat: wie het hardste schreeuwt die gelijk krijgt.

Respecteer de ander. Probeer niet een ander jou mening op te dringen, maar ga met elkaar in gesprek en probeer begrip voor elkaar te krijgen.

Ik reed laatst met mijn auto door de Bijlmer en dacht: wat zielig, zoveel mensen zo dicht op elkaar…… OH, nee NIVEA

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.