Researchbureau I&O: Provinciale Statenverkiezingen, vertrouwen en stikstof

Volgens peilingen van I&O wordt de Provincie als bestuurslaag meer vertrouwd dan de Rijksoverheid. Ruim vier op tien Nederlanders zeggen vertrouwen te hebben in de eigen provincie, in de landelijke overheid is dat nu 36 procent.

Interessant? Deel het artikel

I&O 230228 willen weten

Dit vertrouwen ligt doorgaans hoger buiten de Randstad, waar de Rijksoverheid juist minder wordt vertrouwd: met name in sommige noordelijke en oostelijke provincies is er veel wantrouwen.

Naarmate het vertrouwen hoger is, stijgt ook de opkomstintentie, al ligt de opkomst bij de Provinciale Statenverkiezingen duidelijk lager dan bij de Tweede Kamerverkiezingen: 56 procent bij PS 2019 versus 79 procent.

De stikstofproblematiek – die betrekking heeft op landbouw, natuur, milieu en woningbouw – zal bij de verkiezingen van 15 maart een belangrijke aanjager zijn.

De VVD gaat aan kop in de PS-peiling, maar vooral afhankelijk van hoe men denkt over de stikstofproblematiek, zijn er ook goede kansen voor BBB, PVV, PvdA, GroenLinks en PvdD.

I&O Research

I&O Research is hét onderzoeksbureau voor maatschappelijke vraagstukken. We voorzien overheden en publieke organisaties van betrouwbare onderzoeksuitkomsten die inzicht bieden en strategische keuzes mogelijk maken. Willen weten gaat daaraan vooraf. Dat lijkt misschien vanzelfsprekend, maar dat is het niet.

 

Dit en meer in deze I&O-nieuwsbrief

Bron: I&O research

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *