Reinig je lichaam door te vasten

Interessant? Deel het artikel

Niek van Halteren vasten

Vasten geeft je lichaam de kans om te reinigen. Doordat je tijdelijk niet eet krijgen je darmen rust, waardoor ze kunnen herstellen van de rommel die in ons voedsel zit en beter ongewenste stoffen kunnen uitscheiden. We spraken hierover met Niek van Halteren van Current Leadership, voormalig Raaltenaar en tegenwoordig woonachtig in Zwolle.

Vasten, de grote schoonmaak van je lichaam

Niek zegt: “Als sinds mensen bestaan wordt er al gevast om verschillende redenen. Heel vroeger waren wij als mens afhankelijk van onze dagvangst; hetgeen de natuur in verschillende seizoenen te bieden had. Toen al werd ons lichaam op de proef gesteld met vasten. Ook in diverse religies wordt gebruik gemaakt van een vastenperiode.”

Vasten is de grote schoonmaak van je lichaam. Wij zijn gewend (minimaal) 3 keer per dag te eten en wanneer we trek hebben (of er wordt een borrel of etentje georganiseerd) nemen we direct weer wat in. Ons lichaam krijgt bijna niet de kans om eens een grote schoonmaak te doen. Tijdens het vasten bied je je lichaam deze mogelijkheid. Wereldwijd wordt vasten als middel gebruikt om je lichaam de kans te geven zichzelf te reinigen. De darmen krijgen immers wat rust en kunnen zich herstellen van alle rommel die in ons voedsel zit.

“Kijk voor de gein is op verpakkingen van eten in de supermarkt en je vindt er allerlei E-nummers of andere onverklaarbare ingrediënten. Dit gaat allemaal door je lichaam en kan opgeslagen worden. Tijd voor zuivering van je lichaam.”, aldus Niek.

De effecten op je lichaam

Glucose is de voornaamste energiebron van ons lichaam. Na een dag niet eten is die glucosevoorraad behoorlijk geslonken en heeft het lichaam 2 keuzes om energie aan te maken (www.nursing.nl):

  • Glucose aanmaak door omzetting van aminozuren, lactaat en pyruvaat;
  • Vorming van ketonlichamen door afbraak van vetzuren.

Als je lichaam de glucose heeft verbruikt zal het dus vetten gaan gebruiken. Dit is een duurzame energievoorziening. Bij de verbranding van vet worden er ketonen aangemaakt. Dit is te herkennen aan een witte tong, een slechte adem en ‘de man met de hamer’. Dit is het punt waarop je lichaam overstapt op een ander verbrandingssysteem. Deze toestand is niet slecht voor een korte duur, omdat er (bij de meeste mensen) voldoende vet aanwezig is. Anorexia patiënten zitten vaak structureel in ketose, dan is het natuurlijk niet gezond (www.optimalegezondheid.com).

Wanneer je dit echt lang doet, zal je lichaam ook eiwitten in de leven en spieren gebruiken om zichzelf van energie te voorzien. Dit leidt wel tot verzwakking van het lichaam.
Uiteindelijk zorgt vasten er dus voor dat je lichaam efficiënter omgaat met voeding, het lichaam neutraliseert en vet als energievoorraad aanspreekt. Uiteraard onder voorbehoudt dat je vasten op de juiste manier toepast.

Het mentale aspect

Wellicht het minst benoemde aspect van vaten is het mentale aspect. Niek zegt hierover: “Ik vind het écht mooi om mijzelf op de proef te stellen door dingen die heel normaal zijn eens niet te doen. Ik ben door vasten het eten en drinken meer gaan waarderen. Daarnaast ben ik veel bewuster van mijn eetpatronen. Ook maakt het mij mentaal weerbaarder.”

Over Niek van Halteren

Niek van Halteren is 33 jaar en woont met zijn vriendin en twee kinderen in Zwolle. Hij gelooft dat experimenteren dé basis is van ontwikkeling. Door jezelf constant uit te dagen en uitersten op te zoeken weet je hoe je jouw optimale balans en kracht kunt vinden. Met zijn achtergrond in het bedrijfsleven en ervaringen in experimenten met persoonlijk leiderschap, combineert hij een zakelijke en commerciële blik met een vrije, innovatieve en experimentele mindset. Dit helpt om in deze maatschappij het verschil te maken, zonder je eigen authenticiteit te verliezen. Je gaat handelen vanuit innerlijke kracht.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant

Sorry, geen nieuws gevonden

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *