Ala je je regenpijp afkoppelt en je dak laat vergroenen, dan voorkom je dat je straks in een zomerse hoosbui met natte voeten door de straat moet. Vooral in Raalte loop je dat risico, omdat daar de achtertuintjes heel vaak vol gelegd zijn met bestrating.
Raalte staat met z’n verharde achtertuintjes in de top5 van Nederland. En dat terwijl verharde achtertuinen alleen maar nadelen hebben. Het wordt er in de zomer onhoudbaar warm, de biodiversiteit gaat er mee in de vernieling en het water kan niet weg.
– Eerst die biodiversiteit: als het groen in je achtertuin, hebben insecten daar mer te zoeken, en daarom ook vogels. Het is ook een manier om uiteindelijk bijvoorbeeld de eikenprocessierups te lijf te gaan. Want meer vogels eten meer rupsen.
– Qua temperatuur is groen ook heel verstandig. Steen warmt op en werkt als een verwarming. Groen – hoe klein ook – geeft schaduw.
– Als je groene grond hebt, kan het regenwater daar in wegzakken en hoeft het riool dat met een stevige regenbui allemaal niet af te voeren. En regenbuien komen er aan! Door de hogere temperaturen kan de lucht meer vocht vasthouden, waardoor het minder vaak, maar wel veel harder regent.
Groene daken en afgekoppelde regenpijpen zorgen er voor de dat straat niet blank komt te staan. Een groen dak houdt water een uurtje vast en dan is die regenbui weer weg. Een afgekoppelde regenpijp loost het water niet naar het riool, maar naar een (groene?) voortuin, waar het weg kan zakken naar de oppervlakte.
Manieren om de regenpijp af te koppelen
Als je gaat afkoppelen zijn de belangrijkste vragen: waar komt het water vandaan, waar laat ik het infiltreren en hoe komt het daar? Deze opgave is maatwerk. In het draaiboek dat je kunt downloaden, vind je verschillende mogelijkheden voor afkoppelen. Ook vind je hier de nodige informatie over de aanleg van een groen dak en een overzicht van professionals uit de regio die je kunnen ondersteunen. Het zijn ontwerpers, hoveniers, leveranciers van afkoppelmaterialen en grijswatersystemen, dakdekkers en groendakleveranciers.
Watervriendelijke tuintips
De Ulebelt stelt allerlei informatiebladen beschikbaar met tips voor een watervriendelijke tuin: hoe maak je een goo
t, hoe maak je een regenwatervijver of hoe maak je hoogteverschillen in je tuin? Klik hier voor de downloads.
Subsidie Gemeente Deventer
Belangrijk als je in aanmerking wilt komen op subsidie: voordat je kunt beginnen met afkoppelen, moet de gemeente eerst akkoord geven op je aanvraag voor subsidie.
De subsidieaanvraag voor regenwaterafkoppeling vraag je aan per huis. In enkele gevallen gaat het om een gedeelde regenpijp met de buren of een gedeeld terrein waar het water naartoe gaat. Geef dit dan aan op het formulier. Kijk hier voor de subsidieaanvraag.
Hier vind je ook de voorwaarden om in aanmerking te komen voor de subsidie en de bedragen die beschikbaar zijn. Lees dit door voordat je begint, want hier staat onder andere dat je foto’s van de beginsituatie en een schets van de toekomstige situatie moet aanleveren. Als de werkzaamheden zijn uitgevoerd, stuur je foto’s op van de definitieve situatie en de benodigde formulieren. Als bewijs van uitvoering voor de subsidie, moet je tijdens de werkzaamheden ook de ondergrondse maatregelen fotograferen, voordat deze weer zijn afgedekt. Ook moet het aantoonbaar zijn dat je in een verlaging in de tuin 10 mm hemelwater kunt bergen.
Voorbeelden
- Op de website deventerstroomt.nl zijn alle initiatieven voor afkoppelen en vergroenen te vinden.
- In oktober 2019 hebben buurtbewoners op de Worp hun platte daken vergroend. Hier een kort filmpje.
Bij de Ulebelt in Deventer hebben ze er een filmpje over gemaakt.