Recensie: Wandelprogramma Dwars door de Lage Landen ook Dwars door Salland

Als je Dwars door de Lage Landen wandelt, kom je ook Dwars door Salland.

Interessant? Deel het artikel

dwars door lage landen boek

Het razend populaire TV Programma Dwars door de Lage Landen gaat ook Dwars door Salland. Arnout Hauben wandelt met zijn vrienden Philippe Niclaes en Ruben Callens Salland via Holten binnen en trekken er een paar dagen later in de buurt van Hardenberg weer uit.

We hebben de eerste drie aflevering van Dwars door de Lage Landen met bovenmatige interesse bekeken.
– Ten eerste is daar die sympathieke Arnout, die laat zien hoe je mensen echte verhalen laat vertellen, gewoon door echt geïnteresseerd te zijn. Je ziet dat aan dit soort programma’s heel snel terug. Als de presentator zichzelf vooral belangrijk vindt, wordt het een flop. Arnout is oprecht geïnteresseerd.
– Ten tweede wordt blootgelegd wat wandelen extra met zich meebrengt. Het land, het landschap en de mensen in het land trekken traag voorbij of met je mee. Je merkt dan meer op. Ervaart de omgeving intens. Er is vanzelf ruimte voor aandacht voor elkaar. Even stoppen is wandelend heel anders dan dat je van de fiets of uit de auto moet.
– Die twee bij elkaar leveren een prachtig reisprogramma op dat op dinsdag 17 mei uitgezonden wordt. In één uitzending wandelen de vrolijke Belgen dan 73 kilometer op Sallandse bodem, ze doen feitelijk het Pieterpad van zuid naar noord. Wat je dan allemaal ziet? De Canadese Begraafplaats, de Sallandse Heuvelrug, de Monumentale dorpskern van Hellendoorn, het Avonturenpark, de Lemelerberg, Landgoed Het Laar, de bulten van Beerze, de stuw van Junne en natuurplas Oldemeijer.

Het boek Dwars door de Lage Landen

We hebben ook het begeleidend boek Dwars door de Lage Landen erbij genomen. Dat is met net zo veel vrolijkheid gemaakt als de tv-serie, of eigenlijk als de wandeltocht. Bij iedere wandeldag staan bijzonderheden vermeld van wat je onderweg tegenkomt. Ook is er aandacht voor de stomtoevallige maar vaak heel interessante gesprekken die onderweg plaats vonden. De foto’s zijn mooi. En de routes helder.
Op Dwars door Salland is de route opgenomen als één lange route, zodat jezelf begin en eind kunt bepalen

Het lijvige boek is wel wat zwaar voor in de rugzak, maar als voorbereiding of achteraf terug genieten is het een heerlijk boekwerk. Zelfs als je helemaal niet gaat wandelen is het boek de moeite waard! Want doel van de wandeling is op zoek te gaan naar het streekeigene van de streken waar de wandeltocht doorheen getrokken is: heel grofmazig is dat langs de Nederlands Belgische en de Nederlands Duitse grens, met de waddenzee als slotakkoord waar een zeilschip klaar ligt om de heren weer terug naar af te brengen. Dat streekeigene van ieder stukje van de route komt heel mooi tot uiting.

De uitzending (terug)kijken

Op 17 mei, 20.25 uur, NPO2, ga je onder andere kennis maken met de herderin van de Heuvelrug die Amsterdam verruilde voor het grootste heidegebied van West Europa en met grote Holtense motorcrossclub die kort na de oorlog de hele Holterberg als domein had. Wat koet dat mooi geweest zijn. Ze gaan nu op een andere locatie in het dorp “nog steeds Oerend Hard” aldus het boek. Een kniesoor die dan zegt dat niet Sallands maar Achterhoeks is.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Ook interessant

Sorry, geen nieuws gevonden

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.