Thee is pas thee als er theïne inzit 😉 Dat is een belangrijke disclaimer voor wie ‘Thee’ van Mariëlla Erkens gaat lezen. Want de kruidenthee die we veel drinken is helemaal geen thee, dat is water op smaak gemaakt door kruiden. In Frankrijk heet dat dan ook helemaal geen thee, daar hebben ze het over tisane. Die kruidenthee is niet minder (en ook niet meer), maar de boodschap die Erkens in haar boek overbrengt gaat over de echte thee: over thee van de theeplant die theïne in zich heeft.
Er is trouwens één theesoort zonder theïne, maar hoe die plant vijanden van zich afhoudt, dat is nog een raadsel.
De boodschap in Thee spreekt me donders aan. Thee wordt naast wijn gezet! Thee met een kaasplankje. Thee voor bij het eten. Koken met thee als ingrediënt: ik vind dat fantastisch.
Toen ik stopte met alcohol – want waarom zou je je lichaam vergiftigen, je gooit ook geen diesel in je benzineauto – was het nog een hele zoektocht naar alternatieven. Eerst hadden vrienden en familie bij bezoek speciaal voor mij een paar Duveltjes gehaald, die ik dan moest afwijzen. Later haalden ze Spa Rood met Grapefruitsap wat half om half heel lekker is. Pas jaren later had ik mijn alcohol vervangende drankje echt gevonden: thee. Wat ook wel weer tot verwarring leidde. Dat we dan zondagmiddag op visite met koffie begonnen en ik daarna overging op thee. Wist de gastheer niet precies wanneer hij de hapjes op moest zetten, want dat deed hij altijd bij het glaasje wijn…
Mariëlla Erkens bevestig met Thee mijn drinkgedrag. Thee: hoe lekker is dat! Sinds haar boek is thee alleen nog maar lekkerder geworden. Want ik weet nu dat je thee op verschillende manieren kunt zetten, dat de ene thee andere voorbereiding behoeft dan de andere, dat thee zich bij eten laat combineren als wijn dat ook doet. Je kunt thee zelfs gebruiken om mee te koken, net als je dat met wijn kunt. Alleen kun je thee ook als blad toevoegen.
En ondanks dat het geen thee is, smaakt me het hete water met zelf gedroogde kruiden ook bijzonder goed!
‘Thee’ is een fascinerend boek over de diverse smaken van de diverse soorten thee, over welke thee je bij welk eten drinkt en hoe je thee gebruikt in recepten. Erkens geeft heel heldere tekst en uitleg en laat het boek eindigen als een kookboek.
Dank je wel Harrie, voor deze mooie recensie. En wat enorm fijn dat je zo’n plezier hebt van mijn boek! Vriendelijke groet, Mariëlla Erkens