Recensie: OORzaken, actieve zelfhulp om geen last te hebben van tinnitus

Ook last van oorsuizen? Daar kom je niet van af, maar je kunt er wel minder last van krijgen.

Interessant? Deel het artikel

oorzaken recensie tinnitus

Als je last van oorsuizen hebt:
– behoor je tot een van de tien Nederlanders die dat ook hebben;
– moet je er mee leren leven, want genezen kan niet;
– denk je er voortdurend aan als je er een boek over leest 😉

Ik ben een van die tien Nederlanders. Wat wil je als je bij Status Quo in de IJsselhal vooraan staat en vroeger gek was van Amor in ’t Kuuk’nhok. Eruption van Van Halen, hoe mooi is dat! Favoriet? Sax meespelen op Brown Sugar.

Dus ik heb oorsuizen. Ik heb heel lang gedacht dat het een piep was in huis, ergens in de kamer – echt waar! Nooit bij nagedacht dat dat een gekke aanname was. Dat mijn vrouw die piep niet hoorde? Mijn vrouw hoort slecht!

Totdat het in de media steeds vaker over oorsuizen ging. Tinnitus. Wacht eens even? Had ik dat soms ook? Misschien, maar laat ik me niet gek laten maken. Als ik kan blijven volhouden dat het uit de muren vandaan komt, die immers met leem zijn afgewerkt en dus misschien wel onverwachte eigenschappen hebben, of door de grasdakconstructie… je weet het niet!

Uiteindelijk ging het er zo vaak over in het nieuws dat ik er aan moest geloven. Ik heb tinnitus. Maar ik heb me voorgenomen de piep die ik altijd al had, gewoon díe oude vertrouwde piep te laten zijn: dat die er wel is, maar dat ik er geen last van heb.

En dat blijkt best een goede werkwijze, ben ik achter gekomen in het boek ‘OORzaken’ van Arno Lieftink. Dat boek is een lesboek, een soort van zelfhulpboek voor hoe je dat oorsuizen aan moet pakken. Niet hoe je er van af komt, want dat kan niet. Wel hoe je er mee om kunt gaan.

(tekst gaat verder onder de  foto)

oorzaken recensie tinnitus

Eerst kennis opdoen

Om daar aan te werken, neemt Lieftink je in zijn boek eerst mee naar de wetenschappelijke achtergrond van tinnitus, dat dus helemaal geen oorsuizen is. Het is een piepje dat in je hersenen gemaakt wordt, niet in je oren. Maar het ontstaat wel via je oren: als die veel te hard geluid binnen krijgen vertalen ze dat naar de hersenen die vervolgens de piepert aanzet en als je pech hebt de aan- en uitknop voor altijd verstopt. Dus je wordt de volgende dag na een kabaalavond wakker en hoort dan een piep, die dit keer ineens niet meer weggaat.

Dan de strijd aangaan

De strijd tegen tinnitus is een puur psychologische. Je moet vooral zorgen dat je in een gezonde, relaxte toestand verkeert, waardoor je in een soort van modus terecht komt dat je de piep niet erg vindt, je er niet over opwindt, er vrede mee hebt dat die er is. Als je dat lukt is het als de koekoeksklok, waarvan het bezoek zich doodschrikt maar die jij al helemaal niet meer hoort.

Dat is best een lesje in nederigheid. Want het dubbele aan de oefening is, dat je dus de hele tijd met die tinnitus bezig bent… ik ben tijdens het lezen en tijdens het schrijven van dit stukje dus continu begeleid door de piepert. En de eerste paar dagen was ik ook even bang dat ik er meer, in plaats van minder last van had gekregen.

Tot alles weer op zijn plaats viel: de piep is er nog en zal er altijd zijn, maar ik kan er heel goed mee leven. OORzaken is daar een bijzonder goed hulpmiddel bij, mits je bereid bent je er aan toe te geven.

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

2 gedachten over “Recensie: OORzaken, actieve zelfhulp om geen last te hebben van tinnitus”

  1. Avatar

    Heel herkenbaar Harrie.
    Ben allergisch voor vrouwen die Tini heten. Ik heb het ook al jaren tinitus.
    Echter waarschijnlijk niet door Van Halen of Heavy Metal, te oud voor.
    De Beatles, Rolling Stones en Beegees kregen dat niet voor elkaar.
    Ik had ook te weinig geld en was meer van de twist, disco, boxen op spraakniveau en “vaste verkering met z’n twee” 😁
    Je kreeg er hooguit een meniscus van….

    Nee, mijn continue piepaccoord met drie klanken is waarschijnlijk ontstaan door het meer wegvallen
    van hoge tonen bij het ouder worden. De hersenen zeggen dan: dat compenseer ik wel voor jou.
    Soms in hoge mate. Je interne computer is slecht te bedienen.
    Een onderkende en
    onbekende oorzaak. Hoef me dan ook niet postuum schuldig te voelen voor het
    ‘tedichtbijdebox complex’
    Je advies wel nuttig voor beide oorzaken. Dank daarvoor.
    En nu stop ik. Kan de piep weer uit…

  2. Avatar

    Herkenbaar inderdaad, tot en met het oplopen van ‘dingen’ bie Amor in het Kuuk’nhok. Hoewel dat meestal andere dingen waren dan tinitus ;).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant

Sorry, geen nieuws gevonden