Recensie Morele Ambitie: Voeg jij met je baan ook helemaal niks toe aan de samenleving? Gooi dan het roer om!

Marketeers, lobbyisten, managers, beurshandelaren, bedrijfsadvocaten, als die gaan staken merkt niemand dat. Het zijn vaak door de samenleving duur opgeleide mensen die met hun kennis en kunde niks terugdoen voor de samenleving. Een op de vier mensen vindt zijn eigen baan nutteloos of betwijfelt of hij iets toevoegt aan de samenleving! Er mag wel wat meer morele ambitie terug in de samenleving, vindt Rutger Bregman.

Interessant? Deel het artikel

recensie bregman morele ambitie

Ik heb van mijn ouders meegekregen dat ik me in moet zetten voor de samenleving, liefst in de regio waar ik zelf woon. Als iedereen zijn steentje bijdraagt wordt het leven er een stuk mooier door.  Rutger Bregman kreeg zoiets mee van zijn ouders: doe geen dingen om het anderen naar de zin te maken, doe dingen die er toe doen!

Ik probeer samen met de stichting HierinSalland op lokaal niveau weer goede journalistiek van de grond te krijgen. Rutger Bregman probeert roken de wereld uit krijgen. Moreel wel erg ambitieus? Misschien. Maar wat maakt dat uit? Wat is daar mis mee? Dat hebben we juist nodig! Moreel ambitieuze mensen lopen niet mee met de kudde, ze definiëren succes niet als snel rijk worden of veel aanzien hebben. Ze willen wat doen waar de samenleving wat aan heeft. Met Bregman vind ik dat meer mensen daar voor moeten kiezen.  Dat meer mensen hun kennis en kunde benutten ten behoeve van de samenleving in plaats van hun talenten verspillen aan bullshitjobs die niks toevoegen aan de kwaliteit van leven.

Je hebt 2.000 werkweken in je leven. Hoe je die tijd besteedt, is volgens Bregman een van de belangrijkste morele vragen in je leven. “Er zijn mensen die simpelweg niets toevoegen met hun werk. Zij schrijven rapporten die niemand leest of managen collega’s die geen management nodig hebben.” Dat vinden werknemers trouwens zelf hè! Acht procent vindt de eigen baan nutteloos. Nog eens 17 procent betwijfelt of zijn baan iets toevoegt aan de samenleving.” Dat is samen een op de vier! Bregman spreekt van een nutteloze klasse: “Een klasse van influencers en marketeers, van lobbyisten en managers, van beurshandelaren en bedrijfsadvocaten – mensen die kunnen staken zonder dat de wereld er last van heeft.” Allemaal lui met prachtige diploma’s en riante salarissen. “Reclamemakers die verslavende medicijnen promoten, accountants die rijkaards helpen belasting te ontduiken, verzekeringsagenten die woekerpolissen slijten en iedereen die werkt voor de gok- of tabaksindustrie. We hebben het hier over mensen die op kosten van de samenleving hun diploma behalen, om vervolgens dezelfde samenleving te verzieken.”

Maar ja, die gouden kooi hè? Je zit er in gevangen en het is er eigenlijk best goed.

“De grote advieskantoren zitten vol met toptalenten die niet weten wat ze met hun talent aan moeten. De wereld barst van de onderzoekers, consultants en academici die stapels artikelen, boeken en beleidsstukken produceren en vervolgens over de schutting werpen. Intussen staat de wereld voor enorme uitdagingen. En die gaan we ook niet oplossen met leuzen en spandoeken. Effectieve idealisten zijn radicaal in hun doelstellingen, maar doelgericht in hun uitvoering.”

Bedenk wat de wereld nodig heeft, is de oproep van Bregman, en ga er mee aan de slag. Dat er een oude, wijze tovenaar op je deur klopt en je vraagt mee te gaan naar Zweinstein. Jij ja! Jíj bent nú nodig. Jij hebt een missie te volbrengen in deze wereld.

In Morele Ambities lees je tal van prachtige voorbeelden van mensen die de handschoen oppakten. De grote voorbeelden van Mandela en Marten Luther King. Maar ook hoe één man actie startte tegen slavernij, één vrouw de vrouwenbeweging op gang kreeg, één man die malaria spectaculair terugdrong.

Als je een kind uit de vijver kunt redden, denk je dan aan de nieuwe schoenen die je net voor het eerst aan hebt? Waarom doe je dan niks als je het platteland vernietigd ziet worden door landbouwgif, de supermarkt voornamelijk waardeloos ‘eten’ ziet verkopen, sportclubs de begroting ziet rond krijgen met verkoop van alcohol en frituur, snoepautomaten in het ziekenhuis tegenkomt, het onderwijs ziet devalueren tot een groot afstrafcircus, Roemenen hier het vuile en zware werk ziet doen in de distributiecentra en de slachterijen?

Bregman zelf is daarom de The School for Moral Ambition begonnen. Daar moet een team uit voortkomen dat roken de wereld uithelpt. Stel dat er ieder half uur een Boeing 747 neerstort op Schiphol en alle inzittenden verongelukken, ieder half uur weer, iedere dag van het jaar. Zoveel doden veroorzaakt de rookindustrie schrijft Bregman in een opiniestuk in de Volkskrant. Advocaten, consultants, lobbyisten, beleidsmedewerkers, fiscalisten, marketeers en onderzoeksjournalisten die mee willen helpen kunnen zich melden.

Bregman probeert roken de wereld uit te krijgen.
Ik probeer journalistiek te organiseren die de samenleving informeert, want de democratie werkt alleen maar met een goed geïnformeerde samenleving.

Wat doe jij? Weet je wat: je mag ook met HierinSalland meedoen!!!

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.