Recensie: Met de canon van de Nederlandse natuur maak je die natuur tot traditie en dat is heel slim

Er zijn diverse theorieën over hoe je mensen in transitie krijgt. Ik voeg daar ‘de canon van de Nederlandse Natuur’ van Dick de Vos aan toe.

Interessant? Deel het artikel

recensie

Als je wil leren hoe je gedrag van mensen kunt veranderen liggen er honderden boeken en evenzoveel theorieën hapklaar voor gebruik. Je zult echter zien dat de meeste van die wijze lessen bedoeld zijn je over te halen, ter verleiden, richting iets wat je beter niet kunt doen. Impulsaankopen bij de kassa, een goedkope vliegvakantie naar Meuk, makkelijk onkruid bestrijden met gif en een snelle hap langs de snelweg.

Probeer mensen maar eens te bewegen vlees te weigeren omdat varkens mishandeld worden, op de fiets je eigen land te gaan verkennen, onkruid te wieden met een schoffel of gekker nog: te leren genieten van onkruid! Wat heb je er voor nodig mensen hun gedrag te laten veranderen die al lang inzien dat we op een doodlopende weg rijden met de manier waarop we ons hier op aarde gedragen…

Hoe verander je iemand die zelf ook wel weet dat ie fout bezig is

Die vraag kwam in me op toen ik ‘de canon van de Nederlandse Natuur’ las. Dick de Vos slaagt er (bij mij) in de natuur in een geschiedkundig perspectief te stellen, nut en noodzaak van flora en fauna uit te leggen, een contrast neer te zetten met hoe we die natuur aan het verkloten zijn, maar daarnaast die natuur ook een liefdevolle waarde te geven.

Neem het everzwijn. Wat een lief beest is dat als je hem in de natuur gefotografeerd ziet. De Vos doet er een knipoog naar Obelix bij. Om vervolgens gortdroog toe te voegen dat wij er een megastalvarken van gemaakt hebben, dat toch echt nog steeds dezelfde behoeftes heeft. Dan ga je toch vanavond anders aan je kiloknaller beginnen?

De canon bevat vijftig karakteristieke planten en dierensoorten. Van de Noordse woelmuis tot de zeehond, van het edelhert tot de groene glazenmaker, van de paardenbloem tot het zinkviooltje. Iedere keer krijg je er een verhaal bij, een achtergrond, een leuk weetje, een kijktip.

Lees bijvoorbeeld de ontstaansgeschiedenis van onze heide. Dat was 6000 jaar geleden bos, dat ontgonnen is door boeren die er vee wilden houden en later een akker van maakten. Nu is het prachtige natuur die stikstof vasthoudt. Heb ik het nou fout dat de mensen die paasvuren en zwartepiet als traditie willen vasthouden, juist minachtend naar heide – toch ook een traditie – kijken? Of lijkt dat maar zo.

Ringslang, grutto, vos, rotgans, sneeuwklokje, bever: als je ze in de canon zet, zijn ze traditie 😉 En om traditie bekommeren we ons. Te beginnen met die eerste vijftig van Dick de Vos, maar wat mij betreft doen we de hele natuur in een canon.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *