Corona heeft ook goede kanten. Heleen en Pieter van de Bouwkunde grepen hun kans een kookboek te schrijven. Alle reden: De Bouwkunde bestond begin corona veertig jaar, het theatertje ging dicht en het restaurant gaat stiekem alleen op weg naar misschien wel een ster.
Veertig jaar geleden startte Pieter van de Pavoordt het kleine Theater Bouwkunde in Deventer. Een intiem zaaltje dat door zijn interessante, afwijkende, spannende programmering al snel een culturele hotspot voor de regio werd. Een soort van Kleine Komedie aan de IJssel.
Geheel naar de creatieve geest van de oprichters van de Bouwkunde is dat kookboek er een met onverwachte gerechten. “Je krijgt bij ons altijd ietsje meer dan je mag verwachten,” zeggen Pieter en Heleen. Dus werd het kookboek ook een terugblik op veertig jaar Bouwkunde en is aan het recept ook een sausje van verhalen van artiesten toegevoegd die in het theater optraden. Allemaal lieve verhalen, want bij de Bouwkunde kom je in theater met een ziel.
Ik was zelf het meest benieuwd in de receptuur van Dolf Jansen, Jeroen Dijkstra (wat een saxofonist had die bij zich) en Kamagurka, omdat ik erbij was toen die optraden, maar uiteindelijk waren alle bijdragen meer dan de moeite waard. Het zijn natuurlijk wel allemaal theatermakers, die weten wel wat je je publiek voorschotelt. Rode draad: ze gaan allemaal graag naar de Bouwkunde want de zaal is altijd vol, het publiek is écht in je geïnteresseerd en vooraf hoef je niet op zoek naar een snelle hap in de stad, je krijgt haute cuisine uit de keuken van de Bouwkunde met een praatje onder vrienden met Pieter en Heleen erbij.
Hoewel, ze gaan allemaal graag… ze gingen allemaal graag. Want Deventer heeft het samen met de provincie Overijssel bedacht dat prachtige theater de nek om te draaien door kort ernaast voor 10-miljoen een ander theatertje te bouwen. Pieter en Heleen waren wel betrokken maar na jaren vertraging en een budgetoverschrijding van een miljoen hadden ze daar helemaal geen zin meer in. Ze besloten met de Bouwkunde verder te gaan. Als restaurant alleen.
Maarrrr, dat theatertje is er altijd nog, het wordt nu gebruikt voor repetities, je kunt er op wachten of er gaan ook weer voorstellingen komen. Want de ziel is gebleven, net als dat volgens de artiesten zo gevaarlijke trapje het podium op en af.
O ja, dit is een recensie van een kookboek. Daarvoor moet je Bouwkunde Kookboek ook zeker kopen: 25 Menu’s van drie gangen met wijnadviezen voor alle jaargetijden, allemaal van de hoogste orde en vooral ook creatief. Met zo’n maaltijd op je eigen eettafel waan je je zo maar een avondje uit, lekker in je eigen theater, nu het elders toch niet mag.
Je kunt het boek info@restaurantbouwkunde.nl bestellen. Of bij boekhandel Praamstra in Deventer.
Prijs is 39,90