Als je iets niet ziet, hecht je er minder waarde aan. Zo loopt onze energievoorziening onder de grond door, nu die met zonnepanelen en windmolens zichtbaar wordt, is er van alles mee. De zorg is in onze samenleving zo alom vertegenwoordigd, dat je hem alleen maar waarneemt als je hem even nodig hebt. Maar voor de rest valt de zorg niet op, daarom onderwaarderen we dat zo. Dat ons drinkwater door landbouwgif vervuild wordt, daar denken we niet aan als we de kraan open zetten. En nu we na een lange rit geen dode vliegen meer van de voorruit hoeven halen, vallen insecten nog minder op dan ze al deden. Je hebt er alleen maar last van, van die beestjes. Laten we ze verdelgen…
We hebben geen idee hoe belangrijk insecten voor de natuurlijke kringloop op aarde zijn. En daarom is het boek ‘vuurvlieg, mier en vlinder, het verborgen leven van insecten’, zo belangrijk te lezen. Want je ziet het pas als je het doorhebt: insecten zijn essentieel!
– Het zijn bestuivers. Ze brengen stuifmeel naar de stamper. Dertig procent van ons voedsel wordt door insecten bestoven!
– Het zijn bodemverbeteraars en opruimers. Insecten houden de bodem luchtig en ze composteren dode dieren, omgevallen bomen en ieder jaar weer alle blad tot nieuwe mest voor de aarde.
– Ze zijn krachtpatser tegen de klimaatverandering: mieren breken CO2 af!
– Insecten zijn belangrijk voer voor andere dieren. Insecten eten ook insecten. En insecten eten dieren die we bijvoorbeeld liever niet in de groentetuin hebben.
Ze doen er dus wel toe, die insecten. Maar we zien ze niet. Ja, als een bij of een mug ons steekt, dan hebben we er last van. In onze Lage Landen hebben we geen dodelijke insecten. Hoewel dat wel kan veranderen als dat met dat klimaat doorgaat. Dan gaan insecten het noordelijker zoeken.
‘Vuurvlieg, mier en vlinder, het verborgen leven van insecten’ behandelt veel meer aspecten van insecten. Hoe ze met hun uitwendig skelet in elkaar zitten, hoe ze elkaar verleiden tot het maken van nakomelingen, hoe ze aan hun naam komen met als uitsmijter een hoofdstuk over hoe jij zelf ook insectenkenner kunt worden.
Als je het doorhebt, dan zie je het pas. Wat dat betreft verdienen insecten wel een beetje meer het zichtbare middelpunt.
Als ik de actuele landelijke discussie volg, wordt ik behoorlijk moedeloos. Ik vrees dat de natuur in Nederland al dermate kapot is gemaakt, dat herstel bijna onmogelijk is. Weilanden zonder voldoende schaduw, bodems zonder voldoende schimmels en natuurlijke grondverbeteraars en dat alles doordrenkt met gifcocktails.
Ik ben inmiddels dermate cynisch geworden – iets waar ik me altijd tegen heb verzet – dat ik niet meer geloof in een regering met ruggengraat. Ook de huidige coalitie zal weer door de pomp gaan op dit onderwerp.
De eerste die zijn verzet tegen de trekkerbrigades heeft opgegeven is inmiddels bekend: Wobke Hoekstra. Deze CDA-rentmeester van de maker van het heelal, met alles wat er leeft, is inmiddels blijkbaar tot de overtuiging gekomen dat de Schepper heel veel fouten heeft gemaakt, die hoognodig moeten worden hersteld.
Hopelijk vergis ik me.