Recensie: heel veel planten in de natuur zijn geneeskrachtig

Je weet wel, dat oma zei dat je wat gekneusd koolblad op je enkel moest leggen, dan was die kneuzing zo weer over. Dat was vroeger, zulke oma's heb je bijna niet meer.

Interessant? Deel het artikel

Botanicum Medicinale

Kun je zo maar planten uit wild eten dan? Wat zeg je? Zijn planten ook geneeskrachtig? We zijn ver van de natuur afgedreven…

Mijn vrouw heeft  van beiden werk gemaakt. Eerst waren er vijf plantjes ook best eetbaar. Nu heeft ze er zoveel kennis van dat er hooguit vijf plantjes niet eetbaar zijn.
Hoe meer we hier thuis eten uit de natuur, hoe meer we ook tegen komen op gebied van geneeskracht. Die kennis vergaren we vooral door er over op te zoeken. Dus is ‘Botanicum Medicinale’ een prachtige aanwinst voor onze natuurlijke boekenkast in de excursie- en cursurruimte van ’t Natuurlijk Huus.

Catherine Whitlock laat in haar boek nog maar weer eens zien dat op de weg naar pilletjes een afslag naar geneeskunde uit de natuur meer een U-turn is. De geneeskunde begón ook met natuurlijke middelen. Farmacie heeft die natuur in pilletjes gestopt, verdient er een godsvermogen aan en probeert ons van het beproefde concept van de natuur af te houden.

Maar daar trappen we hier thuis lekker niet in. De medicinale werking van het plantenrijk begint natuurlijk bij niet ziek worden. An apple a day keeps the docter away, geregeld brandnetels eten heeft datzelfde effect. Brandnetel is gewoon een superfood!

Whitlock geeft een heleboel simpele voorbeelden in haar ‘moderne herbarium van geneeskrachtige planten’.
Knoflook: verlaagt de bloeddruk, gaat acne tegen;
Aloe Vera: remt ontstekingen, je kunt er makkelijker van naar de wc;
Ananas: tegen de jicht;
Zuurbes: is een haargroeimiddel;
Hennep: tegen de pijn;
Lelietje van dalen: tegen vochtophoping;
Zoethout: tegen brandend maagzuur;
Ruwe berk: tegen reumatiek.
Er zijn ook heel veel planten die beschermen tegen kanker of het proces vertragen.

Soms eet je de bol, soms het blad, soms de stengel. De ene keer eet je rauw, de andere keer als thee. Honderden, echt honderden voorbeelden kom je in de Botanicum Medicinale tegen. Hoe gek is het eigenlijk dat we die kennis helemaal uit handen gegeven hebben aan een industrie die het niet gaat om gezond maken, maar om geld verdienen?

Maak die u-turn, het kan nog gerust, en probeer eerst zelf wat te dokteren. Te beginnen met gezonde wilde planten eten en als je dan toch nog ziek wordt met geneeskrachtige natuur.
Als het dan alsnog moet kun je altijd nog naar de dokter. Maar die heeft het zo druk, die kan je missen als kiespijn.

Tegen kiespijn: chilipeper.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.