‘Dit praktische, eenvoudige en toegankelijke handboek nodigt je uit om je te verdiepen in de bodem. Met permacultuur boots je een natuurlijk ecosysteem na, waarin verschillende planten elkaar versterken’, staat er op de achterzijde van het boek te lezen.
En dat is het ook. Een praktisch en overzichtelijk handboek en ook nog eens heel mooi vormgegeven.
Tuinieren in harmonie met de natuur.
Voor een tuin vol leven en een smakelijke oogst
Bernier weet met korte stukken tekst in overzichtelijke kaders de kern te pakken wat permacultuur is en de lezer positief te triggeren.
Zo zegt ze bijvoorbeeld in haar inleiding: ik hoop oprecht dat dit boek ervoor zorgt dat je elk hoekje en gaatje van de bodem wilt verzorgen en je opnieuw wilt verbinden met het leven.
Bernier besteedt in het eerste hoofdstuk uitvoerig aandacht aan een levende bodem: Permacultuur is geënt op de natuur en behoedt het leven.
Ze maakt in het boek gebruik van kleuren, mooie tekeningen en overzichtelijke en beeldende rijtjes. Dat is fijn, omdat de inhoud dan beter landt.
Het eerste hoofdstuk behandelt achteréénvolgens:
– Wat is permacultuur
– Gewoonten die anders moeten
– De voordelen van permacultuur
– Zeven regels voor permacultuur
– Het bosmodel
– Vorming van de bodem
– Bodemleven
– Koolstof en stikstof
– Oog voor bodemleven
– De regenworm
– Niet meer spitten, ploegen of schoffelen
– Lofdicht op onkruid
– Kennis van de grond
– Groenbemester
– Mulchen
– Compost
– Waterbeheer
De volgende hoofdstukken gaan over het Ontwerp; over Zaaien; Stimuleren en Koesteren en als laatste over Dieren in de tuin.
Het is een prachtig boek als je wilt beginnen met een moestuin op basis van permacultuur. Maar het is ook gewoon een heel mooi naslagwerk als je al een moestuin hebt en langzaamaan een omslag wilt maken naar meer natuurlijk.
En voor de rest is het voor iedereen interessant die houdt van groen en het leven.
Je wordt er gewoon heel blij van.