Recensie: ‘Genezing van een zieke wereld’ begint bij jezelf

Als we onszelf gezond maken, wordt de wereld ook beter. Met dat uitgangspunt schreef Richard Hoeben het boek ‘Genezing van een zieke wereld’. En gelijk dat ie heeft. Als we per persoon het beste doen wat goed is voor lichaam en geest, dan is van de weeromstuit de wereld ook gered.

Interessant? Deel het artikel

recensie hoeben genezing

Het lijvige ‘Genezing van een zieke wereld’ (481 pagina’s) ontstond in coronatijd en heeft als basis de opmerking ‘nu ik hier toch ben’ die Hoeben in zijn huisartsenpraktijk zo vaak hoort. “Nu ik hier toch ben, wil ik ook nog even…” waarop vaak een medische vraag stelt waar veel meer onder zit dan een bijzin in een toch al zo’n kort consult.

Een medische vraag ook die Hoeben als huisarts heel vaak anders beantwoordt dan hij graag zou willen. “Nu ik hier toch ben dokter… ik kan maar niet afvallen en ik heb echt alles al geprobeerd!” Het liefst zou de huisarts dan zeggen dat je gewoon minder en gezonder moet eten en dat twee keer naar de diëtist gaan, echt geen zoden aan de dijk zet. Maar dat doe je niet, je probeert als arts op een andere manier een ingang te vinden tot de eet-verslaving.

In ‘Genezing van een zieke wereld’ grijpt Hoeben zijn kans en schrijft het allemaal op. In zijn top-10 van belangrijkste bedreigingen voor gezondheid staan naast overgewicht ook roken, stress, fijnstof, telefoons in het verkeer en al die medicaties die we slikken voor van alles en nog wat. Handen schudden staat op 13, Hoeben was er al mee gestopt vóór corona en sindsdien veel minder vaak verkouden.

Allemaal dingen waar we morgen mee kunnen stoppen. Als we maar willen. Bewegen, gezond eten, geen alcohol, niet (mee-)roken, alleen maar medicatie als het nodig is, en vooral ook: zorg dat je lekker en voldoende slaapt! Weet je dat een goede familieband ook helpt? In de Blue Zones van de wereld hebben ze dat allemaal goed voor elkaar. Dat is allemaal geen rocket science, het is gewoon het écht gezonde boerenverstand om te weten wat goed voor je is.

Vanuit het individu komt Hoeben vanzelf bij de samenleving terecht: als we dat nou allemaal eens zouden doen, gezonder leven, dat zou meteen ook het einde van het huidige ziekmakende kapitalisme zijn, onze consumptiedrift neemt dan af (ook je seksbehoefte buiten het huwelijk met allerlei stress-complicaties tot gevolg), we veroorzaken minder afval, de natuur zou weer herstellen en dus de kans op weer een pandemie afnemen.

Hoeben leidt ieder hoofdstuk in met een songtekst. Hoofdstuk 1. De essentie van ons leven begint met Nina Simone’s Feeling good: “It’s a new dawn, it’s e new day, it’s a new life.”

Slotwoorden van dat lied:
And I’m feeling goodLaat die nieuwe start dan maar slaan op dat Hoeben als arts voortaan zijn patiënten wel gewoon zegt wat hij denkt 😉 en dat de wereld zich daar goed bij voelt.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.