Recensie: Elke week bloemen op je bord, hoe mooi is dat!

Eten is een manier om te ontmoeten. En ontmoeten is eigenlijk ont-moeten. Dus dan kun je het beste maar een feestelijk bordje op tafel hebben met eten dat niet moet, maar dat mag, eten waar je zin in hebt en vrolijk van wordt: bloemen op je bord.

Interessant? Deel het artikel

Elke week bloemen op je bord

‘Tjoeke tjoeke tjoeke, daar komt de trein weer aan. Mag die in jouw mondje rijden?’ We doen er heel wat voor om kinderen aan het eten te krijgen. Moet ook wel met die voorgemalen olvarit -puree-prut vol smaakmakers waar kinderen gek op zijn. Dat kun je niet je hele leven naar binnen slurpen. Op enig moment moet je zelf kauwen.

Hoe mooi is het als je van meet af aan vrolijk wordt van eten. Niet met tegenzin die prak weer naar binnen werken, maar lol hebben van wat er op tafel staat. Daar helpt het boek ‘Elke week bloemen op je bord’ meer dan een beetje bij. Anna Koster maakt op die manier van eten een feest: ‘fleur je eten op’ is haar devies.

Maar hoe dan? Hoe regel je iedere week bloemen op je bord? Kun je dat dan ook eten?

Ja, bloemen zijn hartstikke lekker. De meeste kun je gewoon goed eten. En ze zijn gezond ook. Veel, maar dan ook heel veel beter dan de laffe supermarktgroente waar alleen de supermarkt maar beter van wordt. (Zouden we bij de wielerploeg van Jumbo groente uit eigen supermarkt eten? Ik durf het te betwijfelen.)

Toen ik ‘Elke week bloemen op je bord’ voor de eerste keer opensloeg, zo ergens midden in, was de eerste zin die ik las ‘onkruid bestaat niet’. Daarmee was de toon wel gezet. Want onkruid bestaat ook helemaal niet. Er is ooit een monnik geweest die (uit naam van God?) verschil tussen kruiden en onkruiden gemaakt heeft. De man is nooit heilig verklaard en heeft ook geen nageslacht, dus we kunnen best van die rotstreek van hem af: onkruid bestaat niet. Er staat soms wel eens een plantje op een plek waar je hem liever niet hebt, maar daarmee is dat plantje nog geen onkruid. Misschien moet je de schuld eerder bij jezelf zoeken.

Goed, ik dwaal wat af, dus blader even verder in ‘Elke week bloemen op je bord’.
Man, wat je allemaal kunt eten! Zo maar een paar voorbeelden: geranium, paardenbloem, lavendel, bieslook, begonia, kamerlinde, madeliefjes, teunisbloem, orchidee, viooltjes… hoe gezellig is dat op je bord?

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.