Recensie ‘De nieuwe kust’: Zo woon je aan de IJssel, zo woon je aan de zee

Weet je wat zo ongeveer de nieuwe kust van Nederland wordt als de zeespiegel zes meter stijgt? De IJssel! Met dat gegeven toog fotograaf Michael Rhebergen met zijn camera op pad. Om de nieuwe kust vast te leggen.

Interessant? Deel het artikel

de nieuwe kust michael rhebergen

Michael Rhebergen – geboren Achterhoeker, nu Deventenaar –  maakt zich zorgen over het veranderende klimaat en besloot met zijn camera een bijdrage aan het debat daarover te leveren. In ‘De Nieuwe Kust’ portretteert hij de omgeving van de IJssel en geeft daarmee die nieuwe kust een surrealistisch beeld. Louis uit Boskamp die een museumpje heeft met fossielen uit de IJsselstreek. Aard uit Okkenbroek die zich zorgen maakt over die mensen uit het westen die maar matig integreren. Gerda uit Middel die verhalen kent van het water tot aan de vensterbank. Een doodgereden haas langs de weg. Twee autowrakken in een bos. Een ijsbaan. Mensen in hun huiskamer, of aan de keukentafel, die een keer in Amsterdam en een keer in Duitsland zijn geweest, maar verder toch liever in de buurt bleven.

Ik vraag me af of die mensen en die taferelen op de foto zich kunnen vereenzelvigen met de kust. Ik denk van wel. Als je aan de kust woont heb je aan een kant altijd de zee. Als je aan de IJssel woont heb ook altijd aan een kant een grens. Dat bepaalt misschien jouw ‘zijn’ wel. Het bepaalt ook voor een belangrijk deel wat er in de buurt gebeurt. Omdat die grens doodloopt gebeurt er gewoon minder. Je mist doorgaand verkeer.

Dit voorjaar fietste ik langs de Noordzeekust tussen Nederland en Denemarken. Daar ervoer ik voortdurend die grens. Aan de ene kant van de dijk was daar die zee, steeds maar die zee. Aan de andere kant van de dijk was er dan wel land, maar land dat helemaal in het teken stond van de zee. Zware grond, harde wind, op het oog stugge mensen, die na wat snuffelen aan elkaar opbloeiden, graag een verhaal wilden vertellen.

In De Nieuwe Kust lijkt Michael Rhebergen dat langs de IJssel ook mee te maken. “Wat mut ie hier”, roepen ze hem toe als hij het erf opwandelt, om even later aan de thee te zitten met verhalen die maar niet ophouden.

Het fotoboek is niet helemaal een fotoboek. Achterin lees je ook verhalen die bij de foto’s horen, zonder dat Michael verklapt welk verhaal bij welke foto hoort overigens.

29 mei is er weer een De Facto avond over grenzen

Ik trof Michael en zijn boek in MIMIK, op een avond over grenzen. Op 29 mei is er weer zo’n avond, de derde editie van De Facto, die duikt in de wereld van niet-erkende landen en wonderlijke grensgebieden. Met gasten uit de journalistiek, kunst en wetenschap. Het gaat over impact van op ons dagelijks leven. Een avond met live interviews, presentaties, een quiz, muziek en film.

Een avond over grenzen. Zo woon je midden in het land aan de IJssel, als we niet oppassen woon je zo maar aan zee. Ik vind het een meesterlijke bijdrage aan het klimaatdebat.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant

Sorry, geen nieuws gevonden