‘Paddenstoelen, in kunst, cultuur en natuur’. Ik blader en lees nu al weken in dat boek en ben steeds meer verrast. Wat is dat met paddenstoelen, dat ze zo’n aantrekkingskracht hebben. Op de kunst, de cultuur, op de natuur… en niet te vergeten welke aantrekkingskracht paddenstoelen hebben op eten.
Door Harrie Kiekebosch
Paddenstoelen zo breed te bezien, is bedacht door Antoon Kuhlmann en Dominique Clement. In hun woord vooraf geven ze hun beweegreden aan: Je hebt ze in alle soorten en maten; ze zijn er zo plotseling; ze worden gebruikt in de hoogst aangeschreven maaltijden, maar zijn tegelijk dodelijk giftig; ze zijn mysterieus maar alom aanwezig, breekbaar en heel sterk, prachtig mooi en foeilelijk. Reden genoeg om alle zinnen te prikkelen.
Vijf jaar lang zijn de auteurs op zoek geweest naar verschillende uitingsvormen van de paddenstoel en iedere keer kwamen ze weer een volgende afslag tegen. Paddenstoelen als stoel of tafel, een paddenstoel als kabouterhuis of een paddenstoel als watertoren in Koeweit zijn nog maar kinderspel. Over kinderspel gesproken: hoe achteloos lopen we aan de paddenstoel voorbij als we over een grote paddenstoel zingen, rood met witte stippen. Niemand vindt het gek dat daar kabouter Spillebeen daarop heen en weer zit te wippen.
‘Paddenstoelen, in kunst, cultuur en natuur’ is keurig opgebouwd in hoofdstukken, thema’s en subthema’s. Maar dat was denk ik meer voor de auteurs, om een beetje de denkrichting er in te houden. Als lezer – ik heb het geprobeerd – maakt die volgorde niet zo veel uit. Sla het boek op een willekeurige pagina open en begin te lezen: het is altijd verrassend leuk.
Even proberen?
Blz 140: paddenstoelen heten door het hele land hetzelfde, terwijl kruiden van streek tot streek ‘bijnamen’ hebben. Dat komt misschien wel door dat we er een beetje bang van waren, van die paddenstoelen?
Blz 116: Er zijn prachtige postzegel-collecties van paddenstoelen. Naar aanleiding van honderd jaar mycologische vereniging, maar ook over de mooiste paddenstoelen van Bhutan en Rusland (waar je op school trouwens leert welke paddenstoelen je kunt eten)
Blz 188: Hoe de paddenstoel als giftige schimmel wordt neergezet, de paddenstoel als haatzaaier, door en verderf-verspreider in sprookjes bijvoorbeeld.
Blz 80: de paddenstoel als stil leven. Voor schilders, voor professionele fotografen, maar ook voor ons als amateur-klikkers met onze smartphone.
Laat ik afsluiten met bladzijde 87: de paddenstoelen trekken ten strijde. Stravinsky componeerde het in 1904. Als je daar op googelt zie je dat de midden-n er niet tussen gezet in het werk voor bas met pianobegeleiding. Lekker eigenzinnig, die paddenstoelen!