Recensie – De Kop van Overijssel, hoe bijzonder is dat!

Interessant? Deel het artikel

recensie kop van overijssel

Recensie – Historisch gezien bestaat Overijssel uit Twente, Salland en de Kop van Overijssel. Sociaal demografisch is Twente homogeen. En Zwollenaar of iemand Hardenberg weet niet eens dat ie Sallander is. En de Kop van Overijssel, dat is helemaal los zand. Of beter: veengrond.

Door Harrie Kiekebosch

Veengrond ja, dat is de bindende factor van de Kop van Overijssel. Harry Stegeman heeft zich er en tijdje opgehouden. Wandelend, fietsend, maar vooral stil staand, om zich heen kijkend, de Kop voelen.

Plaats voor plaats neemt hij de lezer mee naar het leven van vandaag de dag, maar vooral waar die stijl van leven vandaan komt. Hoe dorpen met elkaar verbonden zijn omdat dat de enige mogelijkheid was een weg aan te leggen. Of hoe dorpen níet met elkaar verbonden waren omdat een weg helemaal niet lukte in het veenlandschap, hoe de waterweg de echte weg werd. Het verschil tussen de Wieden en de Weerribben, dorpen dankzij de oude Zuiderzeedijk, en hogerop de door Drenthe omringde dorpen en steden in de kop van de Kop.

Over Giethoorn en Ossenzijl, Steenwijk en Paasloo, Sint Jansklooster en Zwartsluis. Je kunt daar over al prachtig wandelen en fietsen. En met de kennis van ‘In de Kop van Overijssel’ kun j er ook machtig mooi stilstaan. En dan tussen de oogharen door kijken hoe het er vroeger uitgezien moet hebben.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.