Recensie: De Facto is in MIMIK nog lang niet uitverteld over wonderlijke grenzen

De Facto heeft de smaak te pakken. Wat begon als een experiment lijkt een blijvertje te worden in MIMIK in Deventer: een avondvullend journalistiek programma over niet-erkende landen en wonderlijke grensgebieden waar mooie verhalen over te vertellen zijn.

Interessant? Deel het artikel

De Facto
Foto: Jerney Hakkenberg

In Amsterdam hadden journalist Jorie Horsthuis, grafisch vormgever Floor Koomen en researcher Suzanne Hendriks al wel de ervaring dat hun ‘obsessie’ voor grenzen een interessante theater-avond op kon leveren. Omdat Jorie Deventerse is, wilde ze de formule ook naar MIMIK brengen. Met succes. Afgelopen week werd al de vierde grens-avond georganiseerd. In januari is er weer een.

De theateravonden zijn boeiend vanwege de diversiteit aan onderwerpen, hartstikke leuk om naar toe gaan, ook vanwege de manier waarop het publiek betrokken wordt.

Afgelopen week was Nelis Smouter te gast. Samen met vriend Tinus had de 11-jarige Nelis een land bedacht. Tinelië, waar hij in zijn fantasie terecht kwam ergens in de buurt van de Bounty-eilanden en dan door een draaikolk er naar toe. Prachtig hoe hij dat eiland vorm aan het geven is met een landkaart en een eigen taal. Op een eerdere De Facto-avond had illustrator Jasper Rietman over zijn stripboek in wording verteld waarin hij ook een land verzon, om via dat land zijn beeld over de klimaatproblematiek uit te beelden. In het land van Nelis is het allemaal een stuk vrolijker.

Ook altijd een schrijver op het podium. Over grenzen die niet meer dan lijntjes op een kaart zijn en filosofisch het gevoel van uitsluiting betekenen: jij mag er in en jij niet, jij hoort er bij en jij niet. Over vrijstaat Moresnet bij Limburg waar vroeger eigenlijk een vier- in plaats van drielandenpunt was.
Dit keer over bijzondere eilanden. Adwin de Kluyver deed er onderzoek naar. Bijzonder is dan ook echt bijzonder hè? Een boorplatform buiten de territoriale wateren van Engeland kopen en daar dan je eigen land van maken. Met vlag en munt. Zijn boek ‘de eilanden van goed en kwaad’ is een aanrader!

Ook met muziek kun je grenzen belichten. Koerdische muziek, maar geen Koerdistan. Nagorno-Karabach levert muziek op uit Armenië én uit Azerbeidzjan. Vorige week was Slavuj te gast, het koor onder leiding van Ivo Boswijk brengt Slavische liederen. Dan heb je het over Bulgarije, Bosnië en Herzegovina, Kroatië, Noord-Macedonië, Montenegro, Servië en Slovenië!

Als je wil weten wat je allemaal uit een vlag of een postzegel van een wonderlijke staat kunt halen en als je mee wil doen aan een kwis over grensvragen, zet dan 29 januari 2025 in de agenda, want dan komt De Facto weer naar MIMIK om niet-erkende landen en wonderlijke grensgebieden te belichten.

Zie defactoborders.org, volg @defactoborders of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

De Facto
Foto: Jerney Hakkenberg

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

3 gedachten over “Recensie: De Facto is in MIMIK nog lang niet uitverteld over wonderlijke grenzen”

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.