Recensie: de 18-jarige Arthur legt uit hoe je een biologische moestuin onderhoudt

Interessant? Deel het artikel

recensie biologische moestuin

Arthur Motté is 18 jaar en heeft net zijn eerste boek uitgegeven. Hoe je een biologische groentetuin aanlegt en onderhoudt. En uiteraard hoe je er de lekkerste groente vanaf haalt. 18 Jaar dus nog maar hè! Dan kun jij het ook. En zeg niet dat je te weinig tuin hebt. Die van Arthur is vijftien vierkante meter.

Door Harrie Kiekebosch

“Maar wat eet je dan?” vroeg een student die gezonder wilde leven en ik hem tijdens een begeleidingsuurtje vertelde dat ik veganist ben. En een ander: “Ik móet wel vlees eten want ik sport veel, dus moet ik veel eiwitten binnenhalen. De studenten waren derde en vierde jaars HBO. Dan zucht je eens diep om na te denken waar in hun jonge leven het verkeerd is gegaan kennis over gezond eten op te nemen.

Ik moest daaraan denken toen ik in ‘een kleine biologische moestuin’ begon van Arthur Motté. Arthur is namelijk nog maar 18! Vindt hijzelf ook wel een beetje jong, legt hij in de inleiding uit. Maar hij was altijd al gek op tuinieren en hij trof op zijn zevende Alfons, die had een heel grote tuin. Arthur en Alfons werden vrienden en voortaan was Arthur iedere dag na school op de tuin van zijn vriend te vinden. Wel goed er even bij te zeggen dan Alfons zeventig jaar ouder is…

Jongeren erbij betrekken
Hoe krijg je jongeren nou betrokken bij de politiek?
Hoe krijg je van jongeren te horen hoe ze de toekomst van hun gemeente zien?
Hoe krijg je jongeren aan het gezonde eten?
Die jongeren ook altijd, je krijgt ze er met geen span paarden bij…

Nou, ik denk dat dat anders zit: als kinderen en jongeren klaar zijn met de school, hebben ze een heleboel in hoofd zitten, maar ze hebben ook afgeleerd op ontdekkingstocht te gaan, buiten wat te prutsen, zich een keer een buil te vallen. Ze hebben niet geleerd hoe je een huis koopt en welke verzekeringen je af moet sluiten, ze hebben geen idee hoe je een wasmachine aansluit en dacht je dat ze wisten hoe je moet koken en wat gezond eten is? ’t Is niet voor niets dat mensen aankomen als ze het huis uitgaan.

Zo, dat maakt Arthur met zijn 18 jaar allemaal los. Hij heeft er dan al tien jaar buitenonderwijs van vriend Alfons op zitten. Nooit overhoord, nooit blijven zitten, alles aan elkaar gespiekt. En dan nu een prachtig boek over de biologische moestuin als eindexamen.

Heel simpel opgezet: wat je in de verschillende seizoenen doet in je tuin, qua planten en poten, qua bemesten en oogsten. Met een op alfabet aangeleverde groentelijst hoe je succesvol van aardbeien tot wortels biologisch groot brengt. Biologisch! Want in de tuin van Arthur komt geen gif. Dat is ongezond, maar ook helemaal niet nodig. Allemaal heel leuk en helder neergezet, opgetekend door iemand die zonder kennis begon en met plezier bijleerde. Dat is een goede leermethode.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.