Raalter Compost Brigade leert ons weer te composteren

Interessant? Deel het artikel

ralph mulder compostbrigade
jeroen biesterbosch

Raaltenaren Ralph Mulders, onze plaatselijke wijnboer en fractievoorzitter van GroenLinks, en Jeroen Biesterbos, composteerder van het eerste uur uit de Raalter wijk Blekkerhoek zijn De Compost Brigade gestart om mensen vertrouwd te maken met composteren. Onder de bomen van het Raalter wijndomein gaf Ralph uitleg hierover.

Waarom composteren? We waren het helemaal vergeten!

Onterecht hebben wij het over groen afval. Want groen is absoluut geen afval maar juist een waardevolle grondstof wanneer je zelf composteert. Bij voorkeur gezamenlijk met je buren! Je bespaart niet alleen op de aankoop van compost maar je draagt ook bij aan het inperken van de reststromen afval, die nu tegen steeds hogere kosten verwerkt moeten worden. Deze kosten betalen wij met zijn allen. Geld blijft in de knip en de rijkdom verrijst in je tuin. Het zorgt voor minder huishoudelijk afval en meer grondstoffen voor je tuin. De groene container verwisselen we voor een compostbak. De Rova komt alleen nog voor de oranje en grijze container waardoor de afvalstoffenheffing omlaag kan. Maar bovenal, het is tof om je eigen compost te maken en niet meer te slepen met ‘afval’ dat absoluut geen afval is.

Onze tuinen

We zijn vaak goed in het bedenken van uitvluchten om onze tuinen ”onderhoudsarm” te houden. Geen tijd, geen groene vingers, geen zin in vieze handen, geen geld, geen know-how. Slechts 26% van het tuinoppervlak in onze gemeente Raalte is groen (onderzoeksbureau Cobra). Raalte blijkt in 2020 tot de 10 gemeentes van Nederland te behoren met de meest ‘versteende’ tuinen! Dit, terwijl we er ons allemaal bewust zijn dat deze verstening een steeds groter probleem wordt door meer en meer intensievere regenbuien. Het contact met enthousiast composterende buren kan er vast ook aan bijdragen dat uw vingers groener worden en u gaat genieten van een prachtige tuin. Kijk ook eens op de pagina van Stichting Steenbreek.

Mogelijkheden

Ralph en Jeroen willen graag iedereen adviseren. Ook workshops voor buurten of scholen geven zij graag. Er is nu een straat in Raalte-Noord die met alle buren wil gaan composteren. En ook in De Blekkerhoek, Raalte-centrum, wil een groep met elkaar aan de slag. Geweldig! Een lesje op locatie met 4 VWO van het Carmel College, leidde al tot een bijzonder idee: het composteren van weggegooide boterhammen. Van de besparing op de afvalkosten voor de school willen de leerlingen hun eindexamenfeest gefinancierd krijgen!

Interesse?

Wil je zelf starten met composteren? Kijk dan hier. Vraag je je af wat je kunt besparen? Kijk dan bij Q&A op de site ; Wil je een pilot doen met je buurt? Neem dan contact op met de compostbrgadiers Ralph en Jeroen. Of wil je met je hele klas leren composteren, zoek dan op de website naar informatie voor je profielwerkstuk. De Compost Brigade zoekt ook nog managers voor het wormenhotel bij jou in de straat. Wil je wormenoppas worden bij jouw buren? Je kunt ons altijd appen. Wij vinden niets gek. Neem contact op.

Klik hier om meer aan de weet te komen en contact op te nemen met compostbrigadiers Ralph en Jeroen!

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.