Raalter bio- akkerbouwer Overesch levert aan Ekoplaza

Het biodynamische akkerbouwfamiliebedrijf Overesch in Raalte (OV) levert momenteel groene asperges aan Ekoplaza. Ondertussen maken Jan en Rick Overesch zich op voor de pompoenenoogst eind augustus om die ook te gaan leveren. Nu is het vooral veel schoffelen!

Interessant? Deel het artikel

Ekoplaza
Rick (l) en Jan Overesch

Dat vertelt Jan Overesch op de website van Ekoplaza, de supermarktketen zet regelmatig een leverancier in het zonnetje via de eigen kanalen. „Dankzij nieuwe machines kunnen we meer werk verzetten zonder onszelf over de kop te werken”, zegt Overesch. „We hebben schoffels met een camera, die de gewassen herkent en het verschil ziet met onkruid.”

Zesde generatie

Mede door nieuwe technieken kon het bedrijf groeien, van 30 hectare naar 150 hectare in 30 jaar tijd. Zoon Rick staat als bedrijfsopvolger al klaar, hij is de zesde generatie op de boerderij. Inmiddels telen vader en zoon suikermais, artisjokken, groene asperges, aardappelen en pompoenen voor onder andere Ekoplaza.

Jan Overesch legt uit: „We telen onze gewassen, waaronder pompoenen, met een rotatie van een op zes. Dat wil zeggen dat een gewas één keer in de zes jaar op een perceel wordt geteeld. Dit om ziekten te voorkomen en een gezonde bodem te houden. De pompoenen zaaien we eind mei in de volle grond als het weer het toelaat. De pompoen vraagt warm groeizaam weer, anders mislukt het kiemen. Een veld vol bloeiende pompoenplanten is prachtig om te zien. De bloemen ruiken heerlijk en trekken veel bijen, hommels en andere insecten aan.”

Zonder chemie

De akkerbouwer is ook bekend als een fenomeen op Twitter, waar hij ageert tegen het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen. Ook op de website van Ekoplaza zet hij die strijd voort. „Het is heel belangrijk dat iedereen de gifspuit laat staan, want je kunt makkelijk zonder! Tijdens de teelt wordt er geschoffeld zolang we tussen de rijen door kunnen. Als het veld helemaal bedekt is, kun je er met de schoffel niet meer bij en moet je zorgen dat het op dat moment vrij is van onkruid.”

 

Foto van Guus Daamen

Tekst: Guus Daamen

Als zoon van een fruitteler opgegroeid tussen de appelbomen in Gelderland. Tijdens mijn master Journalistiek aan de Vrije Universiteit in Amsterdam mij verder gespecialiseerd in politiek. Schrijft voor Agrio voornamelijk over Politiek…

Beeld: Ekoplaza

Bron: Ekoland

 

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.