Raalte maakt afspraken met de provincie over windenergie

Het college van B&W stelt aan de gemeenteraad voor om afspraken te maken met de provincie Overijssel over grootschalige windenergie. Het voorstel is om een gebied tussen Raalte en Heeten en ten westen van landgoed Schoonheten aan te wijzen als potentieel gebied voor maximaal vier windmolens. Daarmee wordt de rest van de gemeente uitgesloten als gebied voor grootschalige windenergie.

Interessant? Deel het artikel

wdod

De provincie heeft de bevoegdheid om besluiten te nemen over grootschalige opwek van windenergie en heeft iedere gemeente de mogelijkheid geboden om afspraken te maken. Wanneer er geen afspraken gemaakt worden, neemt de provincie iedere aanvraag in behandeling. In dat geval is het mogelijk dat er in de hele gemeente windmolens worden geplaatst.

Inhoud van de afspraken

In de afspraken staat de hoeveelheid energie die maximaal opgewekt mag worden in GWh. Dit is voor dit gebied 80 GWh, dat staat gelijk aan vier windmolens die ieder 20 GWh opwekken. Dit is de minimale eis van de provincie.

Het gaat om het gebied tussen Raalte en Heeten, ten westen van Landgoed Schoonheten. Dit gebied blijft over nadat in kaart is gebracht waar het niet mogelijk is om een cluster van vier windmolens neer te zetten.

(Lees verder onder afbeelding)

gemeente raalte windplannen
Detailkaart

 

Wat betekent dit concreet?

Het gebied wordt opgenomen in de afspraken met de provincie. Dit betekent niet dat er nu windmolens komen. Het betekent wel dat een initiatiefnemer een plan kan indienen voor 4 windmolens. De provincie neemt het plan vervolgens in behandeling. Als dit gebeurt, dan betrekt de initiatiefnemer omwonenden bij de plannen. Daarnaast onderzoekt de gemeente of er extra lokale voorwaarden worden meegegeven.

Vragen en gesprek

Het maken van deze afspraken heeft een grote impact van inwoners die wonen in en om het potentiegebied. Zij worden per brief geïnformeerd. Ook kan er online een reactie meegegeven worden aan de gemeenteraad.

 

De gemeenteraad spreekt op 16 mei tijdens een rond-de-tafelgesprek over het voorstel.

 

gemeente raalte wind
Overzichtskaart

 

logo gemeente Raalte

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant

Ida van den Enk: Hoe mooi is Salland?!

Lees verder »