De gemeente Raalte gaat ondernemers helpen met het ‘ontzorgingsprogramma zon-op-bedrijfsdaken’, wat dure woorden zijn voor ondernemers ondersteunen zonnepanelen op het dak te leggen. Hiermee wil de gemeente ondernemers enthousiasmeren om te verduurzamen, ook omdat Raalte in 2030 de helft van haar energie groen moet opwekken.
Wethouder Ben Nijboer: “Grote bedrijfsdaken hebben een enorm potentieel als het om zonnepanelen gaat. Daar moeten we gebruik van maken. Door samen te werken bij de voorbereiding, inkoop en/of subsidiemogelijkheden kunnen we versneld stappen zetten. Als gemeente helpen we waar het kan.”
Een extern onderzoeksbureau heeft onderzoek gedaan naar de mogelijkheden voor zonnepanelen op bedrijfsdaken en erven. Zo zijn de potentiële daken, kansen en belemmeringen in kaart gebracht. Op korte termijn liggen de meeste kansen bij bedrijfsdaken met een kleinverbruik aansluiting. Deze aansluitingen kunnen momenteel nog zonder netcongestieproblemen aangesloten worden op het energienet. Het gaat om ongeveer 1.400 bedrijfsdaken en erven in de gemeente Raalte.
Ondernemers een handje helpen
De aanschaf van zonnepanelen kan een ingewikkeld proces zijn. Daarom gaat de gemeente ondernemers stap voor stap helpen bij het optimaal benutten van hun dak. Zo komt er onder andere een adviseur ‘zon-op-dak’ en een ontzorgingsprogramma. Het actieplan wordt momenteel verder uitgewerkt met Energiesupport Salland en gaat dit najaar nog van start. Op dat moment volgt er meer informatie over waar ondernemers zich kunnen melden voor hulp.
Ambitie voor 2030
De gemeente Raalte wil in 2030 100 gigawattuur (GWh) aan duurzame energie opwekken. Wettelijk is de gemeente tegen die tijd verplicht de helft van haar energie groep op te wekken. Bedrijven spelen daarin een grote rol. Zonnepanelen op daken van grotere bedrijven, industrie en de agrarische sector moeten samen 52 GWh stroom opwekken. Op peildatum 1 april 2022 was dat 15 GWh. Mede door het project zon-op-dak hoopt de gemeente de ambities voor 2030 waar te kunnen maken.