Chhaupadi: een schrijnende realiteit
De hindoeïstische praktijk van chhaupadi maakt pijnlijk duidelijk met welke uitdagingen veel vrouwen in Nepal worden geconfronteerd. Tijdens hun menstruatie worden ze verbannen naar geïsoleerde hutten en uitgesloten van het dagelijks leven. Deze traditie, geworteld in het geloof dat menstruerende vrouwen onrein zijn, sluit hen volledig buiten: ze mogen niet koken, naar school gaan of zelfs contact hebben met hun familie.
De hutten waarin deze vrouwen worden geplaatst, zijn vaak onhygiënisch en onveilig. Gevallen van verkrachting, aanvallen door wilde dieren en sterfgevallen door infecties of blootstelling zijn schrikbarend veelvoorkomend. Ondanks een officieel verbod blijft deze traditie in afgelegen regio’s voortbestaan.
De shaman speelt een cruciale rol bij het in stand houden van religieuze en culturele tradities. Hij voert rituelen en ceremonies uit bij belangrijke levensgebeurtenissen, zoals geboortes, huwelijken en sterfgevallen en tijdens jaarlijkse festivals of oogstseizoenen. De shaman kan ook een negatieve rol spelen van het in stand houden van genderongelijkheid en discriminerende praktijken. Hij kan bijvoorbeeld de overtuiging versterken dat menstruerende vrouwen onrein of ongeluksbrengers zijn. Dit gebeurt vaak vanuit een combinatie van religieuze opvattingen en diepgewortelde sociale structuren.
Ook weduwes worden slachtoffer van discriminatie. Volgens eeuwenoude hindoeïstische overtuigingen worden vrouwen die hun echtgenoot verliezen, beschouwd als brengers van ongeluk. Dit leidt ertoe dat ze worden gemeden door hun gemeenschap en zelfs door hun eigen familie. Sommigen worden gedwongen te leven in afzondering, anderen verliezen al hun rechten en middelen van bestaan.
De ongelijkheid benadrukt hoe groot de nood is aan verandering. Het is in deze context dat Sjaal met verhaal een verschil maakt door vrouwen en hun kinderen economische kansen te bieden en hun sociale positie te versterken.
Van idee tot impact
Toen oprichtster Inge Hoogesteger in 2013 Nepal bezocht, raakte ze geïnspireerd door de kracht en veerkracht van de lokale vrouwen. Wat begon als kleinschalige verkoop van sjaals om een kinderhuis te ondersteunen, groeide uit tot een sociale onderneming die werk biedt aan meer dan duizend vrouwen in Nepal en inmiddels ook Thailand.
Het assortiment is inmiddels uitgebreid met onder andere vloerkleden, sieraden en vilten decoraties. Elk product helpt de makers aan een stabiel inkomen en betere leefomstandigheden. Maar Sjaal met verhaal gaat verder dan alleen werkgelegenheid. De onderneming ondersteunt ook projecten zoals de bouw van medische posten en onderwijsinitiatieven.
Samen sterker
De missie van Sjaal met verhaal stopt niet bij de voordeur. Tijdens tegenslagen zoals aardbevingen, landverschuivingen, een sprinkhanenplaag, de crisis door Covid-19 en de recente overstroming in oktober 2024 liet de organisatie zien wat sociale betrokkenheid betekent. Door hulp te bieden in tijden van nood, blijft het bedrijf trouw aan haar kernwaarden: hoop, kracht en samenwerking.
Regelmatige bezoeken aan Nepal zorgen ervoor dat de band met de makers sterk blijft en dat de producten blijven aansluiten bij de vraag van klanten in Nederland. Voor Inge voelt Nepal als een tweede thuis: “Het succes van Sjaal met verhaal is te danken aan de samenwerking met mijn familie, vrienden, vrijwilligers en ons team. Samen blijven we groeien.”
Hoe jij kunt helpen
Wil jij bijdragen aan een betere toekomst voor vrouwen in Nepal? Door een product van Sjaal met verhaal te kopen, steun je direct hun missie. Je helpt vrouwen aan een stabiel inkomen en ondersteunt gemeenschappen in hun strijd tegen ongelijkheid.
De producten zijn te koop in wereldwinkels in onder andere Heino en Raalte en bij andere wereldwinkels in de regio. Elk item is een uniek, handgemaakt product dat niet alleen prachtig is, maar ook hoop en kansen biedt aan de vrouwen die het maken.
Een verhaal dat we samen schrijven
Het verhaal van Sjaal met verhaal laat zien hoe één idee een golf van verandering kan veroorzaken. Het bewijst dat waar schaduw is, licht een weg kan vinden. Of dit verhaal een gelukkig einde krijgt? Dat ligt in onze handen.
Doe mee, maak het verschil en geef hoop een kans!
Met dank aan Gerry Boot en Anneke Borgonjen van Wereldwinkel Heino.
Klik hier om foto’s van producten te zien