Raalte bestaat 900 jaar maar er is nog weinig over terug te vinden

De Gemeente Raalte heeft niet de beste reputatie over het omgaan met monumentale zaken. Deze discussie laait weer op nu het college van B&W een nieuwbouwplan aan de raad heeft voorgelegd voor het terrein van Douma Deuren. De daar aanwezige fabrieksschoorsteen (door zijn vierkante onderbouw uniek) zal afgebroken moeten worden, ondanks bezwaren van deskundigen en inwoners. Hopelijk zal de raad nog wel even achter de oren krabben alvorens dit plan goed te keuren. En de mening van de burgers meegenomen worden bij beslissingen met onomkeerbare gevolgen.

Interessant? Deel het artikel

1967 Douma Deuren © Raalte Clopedie
1967 Douma Deuren © Raalte Clopedie

De omgang met erfgoed is meestal een hoofdpijndossier voor gemeenten. Financiële overwegingen leiden vaak tot keuzes die achteraf  betreurd worden. Ook is de invulling van de openbare ruimten onderhevig aan modegrillen, die vaak dramatische gevolgen hebben.

Projectontwikkelaars

Omvangrijke projecten worden vrijwel altijd door projectontwikkelaars uitgevoerd, die er belang bij hebben dat bouwrijpe grond zo goedkoop mogelijk in hun handen komt en dat zij daarop op de goedkoopst mogelijke wijze zoveel mogelijk kunnen bouwen tegen de laagste kosten. Hoe eenvoudiger, hoe beter en hoe meer bouwlagen, hoe meer de kassa rinkelt.

Voorbeelden

Het is begrijpelijk dat gemeenten het beste voor hebben met hun inwoners om ze een mooie en praktische woonomgeving te bieden en daarom grote plannen ontwikkelen. Te wild vaak! Enkele voorbeelden:

Zwolle

In de jaren zestig werd daar een megalomaan plan voor de ontwikkeling van het centrum voorgesteld dat van een gebied tegen het oude stadscentrum aan een overdekt winkelcentrum moest worden. Het oorspronkelijke plan bevatte zelfs een autosnelweg tot recht in het stadshart. Dit laatste haalde het achteraf gezien gelukkig niet maar de rest wel. Ondanks veel protest moest de monumentale R.-K. St. Michaelskerk hiervoor afgebroken worden. Gelukkig bleven de ‘oude’ straten met monumentale panden wel bestaan.

 

St. Michaelskerk Zwolle (gesloopt)

In dit gebied kwam een hypermodern maar karakterloos overdekt centrum, dat zich nu kenmerkt door behoorlijk veel leegstand, terwijl de Diezer-, Lutteke- en Sassenstraat met hun meestal monumentale panden juist een opleving kennen.

Raalte

De tijdgeest van de tachtiger en negentiger jaren van de vorige eeuw, toen behoud van erfgoed ook nog een ondergeschikte rol speelde, resulteerde in een ingrijpend nieuwbouwplan voor het centrum: Het Schip. Een troosteloos en eenvormig bouwplan, dat achteraf gezien beter hernoemd kan worden in De Titanic.

In tegenstelling tot Zwolle ging in Raalte wel vrijwel alle bestaande bebouwing plat en verdwenen bijna alle karakteristieke panden.

Gelukkig is de gemeente nu volop bezig met het zoveel mogelijk aantrekkelijk maken van het centrum, maar het blijft behelpen. Nog een geluk dat er weinig leegstand is!

Een voorbeeld dat het anders kan is Dalfsen. Rond het oude gemeentehuis was een wildgroei ontstaan van karakterloze panden. Na het gereedkomen van het nieuwe gemeentehuis werd ook daar bijna alles gesloopt ten behoeve van nieuwe woon- en winkelpanden in een zeer gevarieerde bouw, een lust voor het oog, dat ook een prachtig rivier front oplevert.

(tekst loopt door onder afbeeldingen)

© Raalte Clopedie
Huize Scholtenvoorde, opgeofferd voor SallandWonen/ Rabobank Domineeskamp © Raalte Clopedie

De Douma schoorsteen

Een belangrijk industrieel monument bevindt zich in de kanaalzone, vroeger een bruisend nijverheidsgebied dat nu nagenoeg verdwenen is nu de Douma deurenfabriek gesloten is en het terrein aangewend wordt voor hoogstnoodzakelijke woningbouw. De grond is opgekocht door een projectontwikkelaar die alles wil slopen. Ondanks veel tegenstand zal ook de monumentale fabrieksschoorsteen gesloopt worden als het aan het Raalter college van B&W ligt, dat een positief voorstel hierover ter goedkeuring aan de gemeenteraad heeft voorgelegd.

Protest

Een groot aantal inwoners van Raalte is tegen de sloop van alweer een monumentaal bouwwerk in ons dorp. Zeker in het jaar dat we het 900 jarig bestaan vieren!

Buiten de kerken met hun bijgebouwen en het pand van Hannink makelaardij in de Herenstraat blijft er bitter weinig over op monumentaal gebied.

Boerderij Strunk

Iets buiten het centrum hebben we nog het monument Boerderij Strunk. Ook daarover bestaan veel twijfels, omdat deze tot een hoofdpijndossier is geworden voor de gemeente. Ook daar bestaat de mogelijkheid dat deze aan een projectontwikkelaar verkocht wordt en dit monument vervolgens ook vernacheld wordt.

Boerderij Strunk
Boerderij Strunk © Raalte Clopedie

Hoe kan de politiek de schoorsteen behouden

Veel mensen verbazen zich over de gang van zaken met deze piepe. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 werd BurgerBelangen de één na grootste partij en kwam in het bestuur. Een van hun belangrijkste verkiezingsbeloften was dat zij de inwoners wilden betrekken bij ALLE belangrijke beslissingen. Bij de coalitievorming bleek dit programmapunt vergeten te zijn en terwijl er veel tegenstand was tegen de wijze waarop de huidige coalitie gevormd werd, werd deze er zonder de bevolking te raadplegen toch doorgedrukt.

Referenda

Het is nog niet te laat! Er kan nog een referendum gehouden worden over het behoud van de pijp! En dan kan gelijk ook de vraag over het verhogen van de toegestane hoogte van windmolens in het buitengebied voorgelegd worden, ook weer zo’n onderwerp waar veel verschil van mening over bestaat.

We wachten op een referendum over pijp en windmolens, BurgerBelangen!

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant