PvdD en GroenLinks willen roundup verbieden

Interessant? Deel het artikel

ijssellanschap

De Partij van de Dieren vindt het helemaal niet interessant hoe pachtconstructies het onmogelijk maken pachters te verbieden landbouwgif te gebruiken. “We willen gewoon een Europees verbod en anders – in navolging van Duitsland – een landelijk verbod op roundup.

PvdD antwoord daarmee op de vraag van OpinieinSalland hoe je pachterscontracten zo kunt veranderen dat een verbod wel degelijk kan. Stichting IJssellandschap in een grote verpachtende grondbezitter die zegt dat ze in langjarige contracten (die zelfs overgaan van vader op zoon) geen roundupverbod kunnen opnemen, zelfs niet als beide partijen dat zouden willen.

Alsof er een chemische fabriek ontploft

“Als er in Schiedam een chemische fabriek iets lekt, komt er in het nieuws dat er geen gevaar voor de volksgezondheid is, hier op het platteland ontploft er iedere dag een chemische fabriek op de akkers”… De persoon die dit vergelijk maakt wil niet met naam en toenaam genoemd worden, uit angst voor represailles vanuit boerenhoek.

IJssellandschap

Judith Snepvangers, directeur van IJssellandschap (dat mee doet aan een actie de IJssel binnen 20 jaar zo schoon te krijgen dat je het water kunt drinken): “Aanpassen van de pachtcontracten kan niet, dat is juist wat niet mag. Zelfs met wederzijds goedvinden. Wij mogen de pachtcontracten NIET op deze manier aanpassen. Onlangs zijn bij een andere grote verpachter ALLE pachtcontracten afgekeurd. Dat is juist waar we met Overijssels Particulier Grondbezit mee aan het werk zijn. Reguliere pacht wordt stilzwijgend verlengd en kan zelfs overgenomen worden door de volgende generatie. Dat is hoe pachtbescherming werkt. Daarom is het opleggen van verboden in de pachter-verpachter relatie in mijn ogen ook absoluut geen haalbare route als je toe wil naar minder chemiegebruik.”

PvdD

Bij de PvdD zijn ze “onvoldoende op de hoogte om iets te zeggen over die pachtconstructies,” maar dat vinden ze eigenlijk ook niet zo interessant, zegt Caroline Voorbergen. “Wij focussen ons vooral op de strijd om glyfosaat helemaal te verbieden.” De Partij voor de Dieren ziet ook kansen dit te bereiken nu de EU-toelating van het landbouwgif weer ter discussie staat. Die toelating was verlengd tot 2023, dus in 2022 zal de herbeoordeling op de Europese agenda staan. “Een nieuwe verlenging is wat ons betreft uit den boze.”

“Los daarvan moet Nederland zelf ook stappen zetten, zoals Duitsland recent heeft gedaan. Die gaan het verbieden per 2024. Dus mocht de EU geen stappen zetten richting 2023 dan zal Nederland het zelf moeten doen. Dat is onze inzet.”

GroenLinks

Eva Vermeer, persvoorlichter van GroenLinks: Wij hebben een tijdje geleden gepleit voor een verbod op het gebruik van glyfosaat (hoofdbestanddeel van Roundup) op pachtgronden van het Rijk. Het klopt dat het juridisch lastig is om bestaande pachtcontracten open te breken maar het kan natuurlijk wel in nieuwe contracten. Veel provincies hebben dit ook al in contracten staan naast andere voorwaarden zoals bodembeheer. Wat ons betreft is dit een goede route, juist ook omdat overheden en organisaties zelf het goede voorbeeld kunnen geven.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.