Provincies willen meer geld voor verduurzaming landbouw

Interessant? Deel het artikel

Gedeputeerde Ten Bolscher (Overijssel)
Gedeputeerde Ten Bolscher (Overijssel)

De landbouw in Oost-Nederland wil voorop blijven lopen op het gebied van innovatie en verduurzaming. Een belangrijke basisvoorwaarde voor het realiseren van een duurzame landbouw is dat boeren in de benen kunnen blijven en een duurzaam verdienmodel kunnen realiseren. Hiervoor is lange termijn wet- en regelgeving nodig. Het Rijk zal zich hier stevig voor moeten blijven inzetten. Zo luidt de dringende oproep van de provincies Gelderland en Overijssel en acht regio’s in Oost-Nederland.

“In Oost-Nederland beschikken we over een unieke mix van stad en platteland, met een enorme diversiteit aan natuur. Zo hebben we de grootste Natura 2000-gebieden van Nederland”, zegt gedeputeerde Peter Drenth (Gelderland). “Het platteland en de natuur staan alleen steeds meer onder druk, onder meer door droogte en stikstof. We willen een toekomstbestendige voedselketen, én natuur.”

Wereldwijd toonaangevend
De oplossingen voor deze problemen worden dicht bij huis bedacht en uitgetest. Onze innovatieve bedrijven en kennisinstellingen, zoals Wageningen University & Research zijn in natuur- en landbouwonderzoek namelijk wereldwijd toonaangevend. We hebben oplossingen voor complexe problemen als stikstof en droogte, maar ook de kennis om de wereld te helpen bij het voedselvraagstuk. Wij zijn ervan overtuigd dat deze kennis en ervaring nog beter benut kan worden.

“In onze provincies stimuleren wij een duurzame, toekomstbestendige landbouw en voedselketen”, aldus Gert Harm ten Bolscher (Overijssel). “We steunen agrariërs bij de overgang naar kringlooplandbouw en zoeken samen naar oplossingen voor een manier van produceren en ondernemen die meer in evenwicht is met de natuur. Voorwaarde is dat agrariërs er een goede boterham mee kunnen verdienen. Maar dat kan alleen wanneer de hele voedselketen, van agrariër tot en met de consument, bij die overgang betrokken wordt.”

Ondersteuning Rijk
Om deze ambities te versnellen is ondersteuning vanuit het Rijk noodzakelijk. Enerzijds door hierin gezamenlijk op te trekken richting Europa (GLB). Daarnaast door heldere kaders te stellen, maar ook door innovatie in Oost-Nederland meer ruimte te geven (zowel fysiek, als in regelgeving) en door financiële risico’s af te dekken.

‘Slim Benutten’
De gezamenlijke oproep aan het Rijk maakt deel uit van de campagne ‘Nederland slim benutten’, waarmee alle politieke partijen worden aangespoord om gebruik te maken van de Kracht van Oost. De campagne is een initiatief van de provincies Gelderland en Overijssel, de Regio Food Valley, Cleantech Regio, Regio Arnhem-Nijmegen, Regio Achterhoek, Fruitdelta Rivierenland, Veluwe, Regio Twente en Regio Zwolle. De campagne wordt, behalve door de provincies en de regio’s, ook gesteund door de Economic Boards in Oost-Nederland.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.