Provinciehuis oranje verlicht om geweld tegen vrouwen bespreekbaar te maken

Interessant? Deel het artikel

orange day wolken

Vanavond en 10 december is het provinciehuis de hele nacht oranje verlicht. De provincie steunt daarmee de internationale Orange the World campagne. Elk jaar komt de wereldwijde campagne terug om het melden van geweld tegen vrouwen bespreekbaar te maken en om de meldpunten beter zichtbaar te maken.

Dat is in de coronaperiode extra belangrijk door de toename van (cyber)geweld in de wereld. Commissaris van de Koning Andries Heidema: “Juist in deze tijd is voor iedereen is een veilig thuis van groot belang. In Overijssel maar ook in andere delen van de wereld. Het afgeven van een signaal blijft van waarde totdat dit niet meer speelt in de wereld.”

Wereldwijd gebouwen oranje verlicht
25 november is de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. De campagne begint om 25 november en eindigt op 10 december. De laatste vijf jaar is het oranje uitlichten van een gebouw of landmark op deze dag een vast onderdeel van de campagne. Hiermee tonen nationale en lokale overheden hun inzet voor de strijd tegen geweld tegen vrouwen. In 2019 waren er 250 gebouwen oranje verlicht in Nederland. In alle provincies doen meerdere gemeenten mee, en minstens de helft van de provincies gaat aandacht besteden aan Orange the World. In Overijssel worden onder meer in Deventer, Hardenberg, Kampen, Dinkelland, Steenwijkerland, Enschede en Tubbergen gebouwen uitgelicht.

“Iedereen moet geweld kunnen melden, overal en altijd”
Het thema van de campagne in Nederland is dit jaar “Iedereen moet geweld kunnen melden, overal en altijd”. Vaak vindt een slachtoffer van geweld het lastig om geweld te melden, of kan zij het juiste meldpunt niet vinden. In Nederland is hiervoor een telefoonnummer:0800-2000 maar dit wordt vaak niet gevonden. Daarom is op 25 oktober een website gelanceerd waar alle meldpunten van Nederland op een plek staan: www.geweldtegenvrouwenmelden.nl. Het is in andere landen nog lastiger om geweld te melden. Daarom zamelt de stichting UN Women Nederland tijdens de campagne geld in voor een global portal waar iedereen overal ter wereld het dichtstbijzijnde meld[punt kan vinden.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.