In ’t Holstohus in Olst werd woensdag een inspiratieavond gehouden door de Overijsselse werkgroep ‘Natuur voor Elkaar’. Onder die naam investeerde de provincie met het vorige college van gedeputeerden flink om de natuur te redden. Het nieuwe college heeft besloten daar de komende vier jaar mee verder te gaan. Gedeputeerde Dadema staat daar voor aan de lat en daarom liet hij gisteren zijn gezicht even zien.
Voor inspiratie om te denken vanuit je hart in plaats vanuit je hoofd verzorgden zangeres Nynke Laverman (zie foto) en natuurfilosoof Matthijs Schouten (over zijn filosofie gaan we later berichten) een cultureel programma.
We moeten ons meer over de natuur verwonderen, meer verbinding zoeken met de natuur en er meer waardering voor hebben, zei de oud burgemeester van Raalte die in die rol minder makkelijk kon zeggen dat hij van GroenLinks was, dan dat hij dat nu kan. Maar ook in zijn huidige rol als gedeputeerde namens een groene politieke partij moet hij op zijn woorden passen, want het provincie-college wordt gevormd door ook minder groene partijen zoals de BBB. “De urgentie wordt nog lang niet overal gevoeld,” zei Dadema in algemene zin, “maar we moeten besluiten durven nemen en daarvoor moeten we iedereen mee krijgen.”
Nou, de groene voorlopers die gisteren door Natuur voor Elkaar in het Holstohus waren uitgenodigd voor input voor het nieuwe programma, die hoefden niet meer overtuigd te worden. Die hebben een avond lang de provinciale ambtenaren van informatie voorzien waarmee ze de komende vier jaar de groene agenda met gemak kunnen vullen.
Als jij ook ideeën hebt hoe we in Salland met de natuur verder moeten, stuurt ons dan een mail. Wij brengen het dan wel weer verder naar de provincie.
De aanwezigen hadden veel behoefte aan een groene overheid die met wet- en regelgeving de natuur niet dwarsboomt, of het nu gaat over landbouwproductie voor bouwmateriaal (natuurlijke isolatie, bomen voor houtbouw), tiny houses op het platteland, of bouwbesluiten voor nieuwe woonwijken: je moet altijd volop voor de natuur gaan.
De zaal riep op vanuit het hart te denken en niet vanuit het hoofd. Die homo-economus heeft al lang laten zien dat het met zijn gedachtegoed niet goed gaat komen met de mens op aarde, met de natuur in Overijssel, met de leefbaarheid in Salland.
Als we Salland inrichten vanuit het hart komt het wel weer goed, was de teneur. Kijken naar de natuur vanuit verwondering, er waardering voor krijgen, er verbinding mee zoeken. En dan eens niet vanuit vijftig of meer rapporten opleggen hoe we verder gaan, maar eens beginnen bij het individu, kijken of je daar de hoognodige verandering van de grond kunt krijgen.
De Heinose bijenvereniging heeft daar wel een werkbaar model voor. Een bloemenlint aanleggen van dorp naar dorp. Dat verbindt de bewoners, maar ook de insecten.