Brood, whisky, popcorn, bier, cornflakes, chips, tortilla’s, veevoer, biobrandstof…maïs is overal, met dank aan Columbus. Maïs werd 10.000 jaar geleden gedomesticeerd ergens in Zuid Mexico en is nog steeds dominant aanwezig op aarde. Rogge, tarwe, haver en gerst werden gaandeweg de jaren 60 weggeboerd, door de groene stengels met kanariegele kolven… maïs doet menig bejaarde snakken naar de wuivende gele korenvelden en tijden van diversiteit.
De maïs buldert in juli manshoog uit de grond, als hoeders der slingerwegen door hete zinderende zomers. Terwijl de trekkers staan te grommen op stal en de kneuzers het vet van de messen loopt hebben de boeren bal.
De betere feestjes in Oost Nederland, zoals Koele Koele, Lil’ Hill, Broekrock, Dieksiepop, Tone’s Summerjam, Pigstock Festival, Dauwpop, Mañana Mañana en de Zwarte Cross vinden plaats op lommerrijke plekken. Tussen bos, veld, heide en maïs. Daar waar je je terug kunt trekken tussen de hoogpolige groene dekens, waarin je kunt liefhebben al greep je de beer.
Wanneer ik door het malse zomerse Sallandse land fiets, wandel of jakker dan fluit of hum ik deuntjes. Jambalaya van Normaal, Goin’ Up the Country, Looking out my Backdoor, The Dock of the Bay…maar ook eigen riedeltjes.
Vorige zomer floot ik telkens dat ene deuntje, dat met die twee kontjes. Godver, van wie is dat riedeltje ook alweer. Ik ben nooit zo thuis geweest in het kutlulkont genre, ik hou sowieso niet van carnaval. Toch jodelde ik als vanzelf ‘A’s de maïs 2 kønties hoog is…’ Ik fietste met losse handen en waande me een onzichtbare flierefluiter. De tunnels tussen de sappige rijen zoefden stroboscopisch langs m’n kop, als in een versnelde film. Maïs maïs maïs maïs maïs maïs maïs maïs maïs maïs maïs.
‘A’s de maïs twee kønties…’ ik kwam er maar niet op. Google gaf me geen rust, kats geen verbinding hier.
Thuis pakte ik m’n rammel gitaar en het liedje ‘Maïs’ kuilde me zo uit de broekspijpen. Het aanstekelijke refrein liet ik erin als een moddervette knipoog. Het is ook gewoon een kneiter van een oneliner. Gappen doe ik nooit, dat kan ook niet wanneer je zonder voorbedachte rade je intuïtie volgt. De R&Roll database is ook zo rijk en omvangrijk, het is een collectieve happening. Wees geïnspireerd, je kunt soms niet om die knipogen heen. Daar mag je los mee omgaan, het gaat verdomme ook om de lol in de R&Roll. Dat weer zelfs Leo Blokhuis na een krat bier.
‘Een leuke gimmick’ zou een gladde manager zeggen. Maar die hebben we niet, met gladjakkers willen we niks te maken hebben. Wel hebben we fatsoen en vonden we het slim om de componisten in kwestie, ze leven nog, even een mail te sturen met ons ‘Maïs’ liedje. Zo van ‘Moj, in dit liedje zit een kwinkslag en een vrije interpretatie van het refrein van jullie oude hit, mooi hè!?’ Zo voorkom je zurigheid of wat dan ook. Stel dat ze het ergens op een geheime zender zouden horen en zich begapt zouden voelen…. Ik twijfelde even of we geen eventuele geldwolven wakker maakten maar gunst, we gingen van het goeie uit.
Godver, hadden we ons even lelijk vergaloppeerd. Toen het nummer al lang en breed maar vooral moddervet was opgenomen kregen we een mail. Ze gingen akkoord maar wilden het liedje volledig op hun naam. Ja euh, wat zullen we nou krijgen. Soms word je aardigheid of goede bedoeling roekeloos afgestraft, ‘…mits het liedje van PRONK 1 op 1 als cover werd gezien’ stond er bruut in. Buigen of barsten. Inbrekers.
Het zomerseizoen nadert de herfst en de mens zal oogsten wat ze gezaaid heeft, de zon fakkelt de korrels rijper dan ooit.
Het is heet als de hel.
Maïs maïs maïs maïs maïs maïs maïs maïs
A’s de maïs twee kønties hoog is
Falderie faldera!
Luister maar eens, misschien weet jij hoe die band van dat deuntje heet. Ik weet het inmiddels.